Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-hundraaringen-som-praglade-frankrikes-intellektuella-liv/

Kultur

Maria Schottenius: Hundraåringen som präglade Frankrikes intellektuella liv

Bild 1 av 2 Den franske presidenten Emmanuelle Macron framför publicisten Jean Daniels kista.
Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Bild 2 av 2

Den nästan 100-årige publicisten Jean Daniel, grundare till tidningen Nouvel Obs, är död. Hans position i franskt politiskt och intellektuellt liv var unikt, skriver Maria Schottenius. 

”Vår Jean Daniel” är rubriken i marsnumret (nr 2886) av le Nouvel Obs som ägnar 48 sidor åt tidningens medgrundare Jean Daniel. Han fick leva ett sekel, 1920- 2020, och betydde internationellt vad Olof Lagercrantz gjorde i Sverige, om man ska försöka jämföra. De otroligt snygga, svartvita bilderna och artiklarna berättar om 100 år av franskt intellektuellt liv. 

Jean Daniel var vän med Albert Camus och i kontakt med alla de stora, Kennedy, Castro, presidenter jorden runt. Dessutom helt nära François Mitterrand; de två delade ”själ med Camus”. Han präglade med sin personlighet och maktposition flera generationer vänsterintellektuella i Frankrike. Man ser honom på redaktionsgolvet med Marguerite Duras och Michel Foucault, tidningen var en ”klubb” för de franska tänkarna och författarna. 

Jean Daniel befann sig i politikens, i litteraturens, i det intellektuella livets och i mediernas centrum, på en och samma gång. Det var unikt. Och lär knappast upprepas.