Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-i-nodens-stund-litar-man-inte-pa-hogernationalister/

Kultur

Maria Schottenius: I nödens stund litar man inte på högernationalister

Emmanuel Macron under sitt tv-sända tal till nationen 16 mars.
Emmanuel Macron under sitt tv-sända tal till nationen 16 mars. Foto: France Televisions/AP

Varken italienska eller franska högernationalister tycks hittills ha gynnats av coronavirusets framfart, skriver Maria Schottenius.

Efter att ha lyssnat på Stefan Löfvens fem allvarsamma minuter till nationen under söndagen kan man jämföra med Emmanuel Macrons tjugo demagogiska minuter där han passar på att göra en krigsförklaring, mot pandemin. 

Stor uppslutning kring presidenten. General de Gaulles efterträdare är som sig bör en krigsherre, i segerviss kamp mot ett virus. 

Sådan grandiositet håller vi inte på med i Sverige. Men i Frankrike funkar det, uppenbarligen. 35 miljoner människor lyssnade och den politiska coronaeffekten för Macrons del är en jätterusning uppåt i opinionsmätningarna. Han har för första gången på två år kommit över 50 procent i förtroende efter att ha dippat på 31 procent i december 2018. 

Det är ändå ingenting mot Guiseppe Conte där 71 procent, enligt opinionsmätningar i Repubblica, är positiva till premiärministern i det hårt coronadrabbade Italien. 

Slutsats: I nödens stund litar man inte på högernationalister. Varken Marine Le Pen eller Matteo Salvini. Alltid något.

Läs mer:

Anna-Lena Laurén: Varför resonerar ryska intellektuella kring coronaviruset på samma sätt som Trump?

Spotify startar coronahjälp för musiker

Elsa Kugelberg: Tanken att pandemi inte diskriminerar glömmer en viktig detalj