Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Katastrofal läsning för de ansvariga för kyrkohandboken

Katarina kyrka.
Katarina kyrka. Other: Magnus Hallgren

 

Kyrkomötet i Uppsala ska nästa vecka fatta beslut om den nya kritiserade kyrkohandboken, som vi diskuterat här på kultursidorna.

 Igår kom en rapport där revisionsföretaget Grant Thornton granskat arbetsprocessen. Det är en katastrofal läsning för de ansvariga. Underkänt på samtliga punkter. Man kan få grönt, gult och rött som betyg. Här delas det ut fyra rött och fyra gult - ingen enda punkt i processen får grönt. Rött för projektplaneringen. Direktiven saknar tydlighet, metodiken är svag. Rött för projektorganisationen, som varit svajig. Rött för styrning och uppföljning. Rött för transparens. 

Läs mer: Maria Schottenius: Fortsatt motvind för kyrkohandboken

Granskningsrapporten är en upprättelse för alla som har varit kritiska och som besynnerligt ofta har misstänkliggjorts. Kyrkomusikerna som reagerat med massiva manifestationer har ofta fått höra att de är elitister. Den sortens synpunkter eller motiv kan knappast en revisionsbyrå som Grant Thornton ha laborerat med. De konstaterar bara att " Bristen på musikalisk kompetens uppmärksammades redan tidigt i projektet. Eftersom musikdelen är viktig i handboksarbetet anser vi att bristen på musikkompetens borde ha åtgärdats tidigt i projektet."

Hanteringen av musiken är ett sorgligt kapitel i denna handboks historia, men det riktigt allvarliga är att det verkar ha saknats mål och syftesformuleringar med helheten. Kyrkan drar igång ett stort arbete, som kommer att få avgörande betydelse, utan att veta vad man vill och utan att ha förmågan att hantera det på ett professionellt sätt.

"Vi kan inte nöja oss med mindre än en handbok med högsta kvalitet" har ärkebiskop Antje Jackelén sagt. Det är ett löfte som nu ställs på sin spets.

Läs mer: Maria Schottenius: Risk att den nya Kyrkohandboken ratas av lokala församlingar

Kyrkomötet, som tagit initiativ till den här granskningen, har i nästa vecka en historisk roll att spela. Vågar de röstande säga nej? Eller snarare, vågar de verkligen säga ja?

Om ledningen nu vill pressa igenom ett beslut om en ny kyrkohandbok som tillkommit i en så usel arbetsprocess är det jämförbart med att med berått mod köra mot rött. 

Läs mer: Kyrkohandboken är ingen intern liten angelägenhet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.