Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-07 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-kvinnors-kroppar-skulle-i-sparen-av-1968-vara-allman-egendom/

KULTUR

Maria Schottenius: Kvinnors kroppar skulle i spåren av 1968 vara allmän egendom

Bild 1 av 2 En av de mest framträdande revolutionärerna i majrevolten i Paris 1968, Daniel Cohn-Bendit som senare hamnade i Europaparlamentet för de gröna, har förespråkat legalisering av sexuella kontakter mellan barn och vuxna och har berättat om de relationer med barn som han hade som anställd på ett ”antiauktoritärt” dagis.
Foto: Alamy Stock Photo
Bild 2 av 2 ”Släpp till flickorna!” var Ivar Lo-Johanssons paroll i samband med roman ”Geniet” från 1947.
Foto: Leif R Jansson/TT

I radikala kretsar i Paris efter 1968 förekom försvar för våldtäkt och pedofili. Kvinnor och barn skulle vara allmän egendom, de skulle inte ha ensamrätt till sina kroppar. De var förlorarna i den sexuella frigörelsen, skriver Maria Schottenius.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till valet!

Alla artiklar gratis fram till 11 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.