Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Måste Svenska kyrkan påminnas om sjunde budet?

Foto: Alexander Mahmoud

Maria Schottenius om den omdebatterade kyrkohandboken.

”Du skall inte stjäla” lyder det sjunde budet i den tro Kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan bekänner sig till. Men i dag chansar samma styrelse enligt Kyrkan Tidning (nr 15) och skickar, knappast i god, snarare i ond tro ut den olycksdrabbade kyrkohandboken till församlingarna, trots att upphovsfrågan inte är löst. Tidningen hänvisar till Gunnar Petri, jurist och före detta vd på upphovsrättsorganisationen Stim som säger att lagen tydligt föreskriver att vid bearbetning måste tillstånd hämtas oavsett tidigare tryck.

Maria Schottenius: Fortsatt motvind för kyrkohandboken 

Vilket kyrkokansliets rättschef Maria Lundqvist Norling anser att man inte behöver, eftersom återgivandet av texten och viss bearbetning är tillåten i och med att 1986 års kyrkohandbok var ett statligt tryck. 

I stort sett allt i det här projektet har skett i fel ordning. Vilket lett till förintande kritik teologiskt, litterärt, organisatoriskt, musikaliskt och nu även juridiskt. Helt i onödan. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.