Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Mitt tips är att kungen löser upp Svenska Akademien efter sommaren

Börshuset i Gamla stan.
Börshuset i Gamla stan. Foto: Hampus Andersson

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har bråda dagar. Han har drivit projektet Nobel Center men nu ser det ut som om planen går i stöpet. Återstår den stora oredan i Svenska Akademien. 

Det rasar en strid om Alfred Nobels namn. Ett namn det till varje pris gäller att rädda.

Och det finns två huvudrollsinnehavare. Den ene är kungen, den andre är Nobelstiftelsen VD Lars Heikensten. Dessa två har makt och befogenhet att avgöra hur Nobelnamnet ska förvaltas och hur historien kommer att skrivas.

Stora intressen står på spel. Pengar, ära och ett rykte som starkt påverkar nationen. 

Den ena striden gäller Nobelpriset i litteratur där Svenska Akademien har lyckats skämma ut Sverige och priset genom inre konflikter. 

Den andra striden handlar om planerna på ett Nobel Center på Blasieholmen, som i förra veckan fick nej från Mark och Miljödomstolen. 

De två herrarna har inte varit överens om Nobel Center. Lars Heikensten är den person som har drivit projektet för att skapa ett stort hus på Blasieholmen. För att byggnaden ska få plats måste man riva Kungliga Tullhuset och bygga i en omfattning som kraftigt förändrar stadsbilden kring pendangerna Slottet och Nationalmuseum. En idé som kungen varit kritisk till. Och även om inte han uttalar sig, eftersom rättsprocessen ännu inte är stängd och domen kommer att överklagas, säger hovets informationschef Margareta Thorgren: ”Mark och Miljödomstolen är ju i sitt beslut mycket tydliga med riksintresset och kulturvärdet som gör att annan plats än Blasieholmen kanske kan vara aktuell.”

Johannes Anyuru: Vem vill ha ett pris från Svenska Akademien? 

Vad säger då Lars Heikensten? Jo, han backar. Han hoppas visserligen att man i nästa instans ska säga ja till Nobel Center men öppnar samtidigt för att huset kan ligga någon annanstans, till och med i en annan stad. Och förresten kommer han inom några år att gå i pension, lägger han till, när han i en radiointervju kommenterar domen. 

Och varför säger han så? Jag tolkar det som att det helt enkelt inte finns utrymme för ännu en Nobelkonflikt, så han går kungen till mötes. 

Stora intressen står på spel. Pengar, ära och ett rykte som starkt påverkar nationen.

Det största problemet med Nobel Center är storleken. Och den i sin tur handlar om att företrädarna för projektet absolut vill dela ut Nobelpriset i byggnaden. Det vill säga 1300 personer måste få plats under 90 minuter per år. 

De andra dagarna på året måste dessa ytor fyllas med sådant som genererar inkomster. 

Björn Wiman: Avgå alla – för en gångs skull är läktarramsan rimlig 

Och vad blir det då för verksamhet som kan dra in så mycket pengar? Jo, event och konferenser som finansieras av företag som vill sola sig i glansen av namnet Nobel. Namnet kommer att solkas. Detta plus en kaotisk trafiksituation, som ingen har lyckats lösa. 

Så varför inte fortsätta dela ut Nobelpriset i Konserthuset, där Nobelnamnet får ytterligare lyster av den konstnärliga musikaliska verksamhet som fyller salarna alla andra dagar på året? Och så fortsätta att ha festen i det vackra Stadshuset, som det kommer 100.000 turister per år för att titta på? 

Luften har gått ur kolossen på Blasieholmen. De arroganta stockholmspolitiker som tillsammans med Lars Heikensten har kört projektet över stock och sten kan lätt vara bortblåsta efter valet i september och Heikensten verkar inte upplagd för att bråka mer med ilskna stockholmare.

Men framför allt inte bråka med kungen. 

Läs även: Så gick det till när Nobelpriset i litteratur stoppades 

Deras stora gemensamma uppdrag nu är att lösa frågan om Nobelpriset i litteratur. Lars Heikenstens ”samtal” med Svenska Akademien ledde till att de inte delar ut Nobelpriset i år. Och får de inte ordning på sitt arbete och ”ramar som känns trovärdiga”, säger han i P1 Lördagsintervjun (26 maj), får de kanske inte dela ut priset 2019 heller.  

Och kungen kommer knappast, hur denna restakademi än sprattlar, att ”hjälpa” den underbemannade besättningen med dispens från stadgarna, utan kommer att låta dem sjunka. 

Mitt tips är att kungen efter sommaren löser upp Svenska Akademien och rekonstruerar den.  

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.