Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

När Björn Nilsson fick Björn Nilsson-priset

I måndags kväll fick Ola Söderholm ta emot Björn Nilsson-priset för podden "Lilla drevet". Maria Schottenius berättar hur en pyjamasklädd Björn Nilsson mottog det allra första priset.

På Expressens glammiga kulturfest på Nalen i måndags kväll fick Ola Söderholm Björn Nilsson-priset för podden "Lilla drevet". Det var lite skillnad jämfört med den första prisutdelningen, som ägde rum den 14 januari 1995 en snöig och kall lördagseftermiddag på Skånegatan. 

Jag var då kulturchef på Expressen och vi hade på redaktionen bestämt oss för att instifta ett nytt pris i kulturjournalistik och uppkalla det efter skribenten Björn Nilsson, som denna dag fyllde 60 år. Själva utdelandet fick ske hemma hos pristagaren eftersom han var allvarligt sjuk.

Vår lilla delegation från Expressen fick sällskap av Carl Tham, som i egenskap av Sveriges kulturminister i samma svep passade på att ge Björn Nilsson medaljen Illis Quorum. Det kändes mycket speciellt och upplivande att överräcka en kunglig medalj och ett fint kulturpris till en person i pyjamas.  

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.