Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-nu-ar-somn-en-hogstatussyssla/

Kultur

Maria Schottenius: Nu är sömn en högstatussyssla

Foto: Martina Holmberg / TT

Det är en oväntad triumf för oss sömntutor att det har blivit inne att bara ligga och blunda, skriver Maria Schottenius.

Åtta timmars sömnbehov har aldrig varit någon partyhöjare. Men vad ska man göra när det börjar dra i ögonen vid halv elva-tiden på kvällen? Jag vet, jag glider själv ofta i väg från tillställningar i tidigaste laget och lämnar kvar alla roliga till sina sena nöjen. 

I ledningsgrupper med morgonpigga, effektiva direktörer som aldrig behövt mer än fyra timmars sömn har jag inte heller haft mycket att skryta med. Improduktivt. Lite barnsligt att sova så mycket. Därför är det en oväntad triumf att Le Monde (5/1) nu skriver att bra sömn medför en hög plats i den sociala pyramiden. ”Aujourd’hui, bien dormir, c’est être en haut de la pyramide sociale”

Jag läser med nytt, pösande självförtroende: ”Sömn har blivit det senaste i personlig utveckling.” Inte nog med det. ”Betydelsen av bra sömn har blivit en samtida visdom”, enligt sociologen Jean-Claude Kaufmann.

Herregud, man kan bli inne utan att göra någonting. Blunda.