Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-nu-drar-vackelserorelsen-pa-soder-vidare/

Kultur

Maria Schottenius: Nu drar väckelserörelsen på Söder vidare

Bild 1 av 4 Kyrkan fullsatt, skylt utanför Katarina kyrka vid Olle Carlssons avskedspredikan.
Foto: privat
Bild 2 av 4
Foto: Mikal Silkeberg, Mikal Silkeberg
Bild 3 av 4
Foto: privat
Bild 4 av 4
Foto: Bertil Ericson / TT

Idel digniteter i styrelsen när den andliga gymnastiken drar igång på Skeppsholmen, skriver Maria Schottenius.

Så fylld har jag aldrig sett kyrkan. Folk satt som packade sillar i bänkarna och på vartenda prång eller trappsteg där man fick plats. Resten lutade sig längs de vitkalkade väggarna runt om. Utanför stod en lapp att det var fullsatt och stopp. 

Förra söndagen var det tack- och avskedsföreställning för Olle Carlsson, avgående kyrkoherde, som under ett decennium gjort Katarina församling till ett socialt centrum på Söder i Stockholm. Nu drar han igång en ny verksamhet, ”Kontempel” som han liknar vid ett andligt ”Friskis och Svettis”. De andliga gymnasterna kommer att hålla till i Skeppsholmskyrkan och i styrelsen ingår bland andra Joachim Berner, tidigare chefredaktör på DN och Expressen och Anna Takanen, tidigare teaterchef på Stadsteatern. 

Även förre ärkebiskopen KG Hammar är engagerad. Första punkten är ett heldagsprogram ”Vår tids hemlösa andliga längtan” den 9 februari. Spännande att se vilka som kommer att hålla den andliga ångan uppe på Söders höjder.

 

Läs fler texter av Maria Schottenius