Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-nu-fyller-fonden-for-folk-av-det-ratta-virket-hundra-ar/

Kultur

Maria Schottenius: Nu fyller fonden för folk av det rätta virket hundra år

Bild 1 av 2 Ur ”Guds olydiga revben”.
Foto: Sara P Borgström
Bild 2 av 2 Erik Johan Längmans pengar som delats mellan broder- och systerfolken finnarna och svenskarna.
Foto: Jukka Uotila

Längmanska fonden har i 100 år funnits för svenska och finska forskare, författare och kulturfolk. Allt tack vare skogen, timmerflottningen och träpatron Erik Johan Längmans udda testamente, enligt Maria Schottenius.

Rätta artikel

Längmanska kulturfonden. Namnet ger hopp om lite pengar, i varje fall om man är forskare. En chans att hinna fördjupa sig, skriva en bok eller en få slant till tryckkostnader, om man bara skickar in sin ansökan i tid. Den 24 maj är det 100 år sedan den finlandssvenske trävarupatronen Erik Johan Längmans testamente trädde i kraft och man började dela ut pengar, även i Sverige. 

Längman, som föddes 1799 i Borgå, var en entreprenör som hade gjort stora pengar på sågverksindustrin. Av sin förmögenhet skapade han flera fonder, som skulle tillfalla ”Finlands och Sveriges folk, alla stånd och klasser”. Cirkus Cirkörs Tilde Björfors, som fick fondens stora kulturpris 2016. packar ihop sina rep, gungor och trapetser från Dramatenföreställningen ”Guds olydiga revben”. Sista helgen i maj hänger hon upp dem i Borgå för att bjuda på halsbrytande cirkuskonster under det påkostade 100-jubileet. En fond för folk av det rätta virket. Den finska skogen bjuder på kalaset.