Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Maria Schottenius om Jayne Svenungsson: ”Ett fantastiskt val”

Jayne Svenungsson.
Jayne Svenungsson. Foto: Gunnar Menander

Teologi behövs för att förstå samhället och Jayne Svenungsson har tillfört mycket till den teologiska diskussionen. Det säger DN Kulturs Maria Schottenius, som är bekant med den nya ledamoten och hennes gärning.

DN Kulturs medarbetare Maria Schottenius, som är bekant med den nya ledamoten och hennes gärning, tycker att valet tyder på god samtidsförståelse hos Svenska Akademien.

– Det är fantastiskt bra val. Hon är en oerhört skarp tänkare inom sitt ämne, och det här visar ju också att Svenska Akademien förstår att det finns kunskapsområden som den inte normalt sett täckt in tidigare, nämligen teologin. Så det här känns väldigt klokt och bra att man breddar sitt område på det sättet.

Läs mer: Ny ledamot i Svenska Akademien

Kom valet som en överraskning?

– Ja, verkligen. Det har annars oftast handlat om skönlitterära författare. Men hon är dessutom rätt person. Det finns många kunniga teologer, men hon har en utblick och har verkligen har tillfört den teologiska diskussionen väldigt mycket.

Vad säger valet om Svenska Akademiens syn på samtiden?

– Det säger att för att förstå samhället i dag så måste man ha kunskaper i teologi och religion, det är en sådan viktig del av samhället och politiken och historien. Det är nästan en skandal att detta område fullständigt har negligerats tidigare. Det betyder inte att man behöver vara troende, utan om att ha kunskap. Så jag är väldigt glad över valet.

Jayne Svenungsson, född 1973, är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och har bland annat intresserat sig för gudsbegreppet i ett idéhistoriskt perspektiv. Hennes avhandling, "Guds återkomst. En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi", kom ut 2004. För några år sedan gav hon ut ytterligare en stor studie, "Den gudomliga historien. Profetism, messianism och andens utveckling" (2014).

I höst är hon aktuell med en antologi om Martin Heideggers så kallade svarta häften, "Heidegger's Black Notebooks and the Future of Theology", som hon redigerar tillsammans med Mårten Björk. Hon har dessutom skrivit flera understreckare i Svenska Dagbladet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.