Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Peter Englunds reaktion är begriplig

Peter Englund
Peter Englund Other: ANDERS WIKLUND / TT

”Den jäveln” säger Svenska Akademiens förre sekreterare Peter Englund till DN om Kulturprofilen, som i raggningssyfte och för att ge sig själv fördelar, år efter år avslöjat namnet på vem som ska få Nobelpriset i litteratur. 

Reaktionen är begriplig. Trots det rigorösa reglemente som Akademien under senare år ställt upp för att undvika läckage om Nobelpriset har läckandet pågått för fullt i den närmaste kretsen. Kunskapen om kommande nobelpristagare är ett maktmedel som har använts av skäl som är osmakliga och upprörande. 

Det finns pengar att tjäna på informationen i samband med att vadslagningsbyråerna intresserat sig för Nobelpriset i litteratur. Men allvarligare är frågan om grovt lojalitetsbrott av den eller de personer som informerat Kulturprofilen. Och om det är någon av ledamöterna i Svenska Akademien kan sannolikt frågan om uteslutning aktualiseras. 

Läs mer: Flera vittnen: Kulturprofilen läckte Nobelpristagare i förväg - ”Den djäveln, säger Peter Englund

Läs mer: Artistic director accused of leaking information about Nobel Prize laureates

Nobelprisen är ett värdefullt signum för Sverige och när nu den ena skandalen efter den andra briserar runt fötterna på Svenska Akademien finns det anledning att tänka igenom hur den hanterar sina tillgångar, i det här fallet de immateriella. 

Jäv och korruption frodas lätt i sammanhang som inte tål ljus och vad Akademien beträffar har det frimurarlikande hemlighetsmakeriet i samband med makt och pengar inte varit produktivt. Det är en sak att hålla namnet på pristagaren hemligt, det bör vara självklart här som i de flesta jurysammanhang, en helt annan att undvika genomlysning i organisationen. 

Läs mer: 18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

En modernisering behöver inte betyda inskränkningar i den gammalmodiga, festliga inramningen med levande installationer som Akademien erbjuder sin publik. Glans och prakt och gamla ritualer kan absolut förenas med en transparens i verksamheten. Även de andra akademierna som Vitterhetsakademien och Kungliga vetenskapsakademien har högtidliga sammankomster. Fast mindre självhögtidlig attityd. 

Arbetet med professionalisering som sekreteraren Sara Danius nu har dragit igång är bra och nödvändigt om Svenska Akademien ska återta respekten och kunna fungera i en framtid. Den har allt att vinna och just nu inte så mycket mer att förlora. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.