Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-pottvarning-utfardas-for-nobelpriskandidater/

Kultur

Maria Schottenius: Pottvarning utfärdas för Nobelpriskandidater

Adonis Foto: Alexander Mahmoud

Det finns fler Nobelpriskandidater som riskerar att bli besvärliga val för Akademien, skriver Maria Schottenius.

Överallt där Svenska Akademien rör sig står det pottor man kan trampa i om man har otur. Ur Peter Handke-pottan skvätter det fortfarande för fullt. Lite andra pott-varningar för de återkommande Nobelpristippade: Ko Un – som omges av metooproblem. Och i New York Review of Books (7/11 nr 17) läser jag att även poeten Adonis kan vara ett politiskt osäkert kort.

Skribenten och författaren Anna Della Subin recenserar Robyn Cresswells bok ”City of Beginnings: Poetic Modernism in Beirut” och återger hur Adonis avstått att solidarisera sig med motståndarna till Bashar al-Assad, som han ”felaktigt refererar till som den valde presidenten”. 

Besvikelsen var stor när landets store syriska poet inte stödde revolutionen. Hans apolitiska inställning och insisterande på kulturell autonomi uppfattas som ett indirekt stöd till Bashar al-Assad. Detta har naturligtvis inte med poetisk kvalitet att göra, men kan vara bra att veta om man vill få Nobelpriset looking great again.