Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 15:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-skandalen-lockade-fram-svensken-i-fransmannen/

Kultur

Maria Schottenius: Skandalen lockade fram svensken i fransmannen

DN:s avslöjande om Kulturprofilen har återaktualiserats i Frankrike via en bokutgivning, skriver Maria Schottenius.

I Frankrike har det nu kommit en bok om krisen i Svenska Akademien, ”L’affair Nobel”, som recenseras stort, bland annat i Le Monde (25/9).  Författaren Olivier Truc, korrespondent för Le Monde, har bott i Sverige i 25 år, men när historien med Svenska Akademien briserade kände han samma förvåning och samma indignation som folk gjorde i Sverige. ”Hur kunde detta vara möjligt i ett land jag trodde jag kände?” Och hur kunde han missta sig så på denna församling, som man såg upp till i hela världen?  

”Det var första gången jag kände mig riktigt svensk”, säger han i en intervju med Nouvel Obs (29/9), som inleds med att berätta om Matilda Gustavssons intervjuer med 18 kvinnor i Dagens Nyheter den 21 november 2017. Olivier Truc svarar på en rad frågor, bland annat om fransmannen Jean-Claude Arnault, ”den nittonde medlemmen i Svenska Akademien” och om vad han tror ska hända nästa torsdag, den 10 oktober då de nya pristagarna avslöjas: ”Nästa val blir symboltyngt”. Ja, kanske det. Vi får se.