Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska kyrkan glömde upphovsrätten

Orgel i Uppsala domkyrka.
Orgel i Uppsala domkyrka. Other: André Maslennikov /IBL Bildbyrå, Andr Maslennikov /IBL Bildbyrå

Ändringarna i kyrkohandbokens nattvardsböner kan bli en kostsam historia.

Den 12 mars ska den omstridda svenska kyrkohandboken ligga klar. Teologerna Christer Pahlmblad och Anders Ekenberg menar i var sin skrivelse att Svenska kyrkan har gjort intrång i deras upphovsrätt när man ändrat i tre av handbokens nattvardsböner. Upphovsrättsjuristen Gunnar Petri, som varit vd för Stim, statssekreterare, generaldirektör och tidigare preses i Musikaliska Akademien, menar att det är en självklarhet att utgivaren borde ha gjort upp med berörda personer innan man överväger att ta in deras verk i sin kyrkohandbok.

Läs mer: Kyrkohandboken – en falsk nyhet utomlands 

– För länge sedan ansågs det att det var Gud själv som skapade de heliga texterna och att de människor som satte dem på pränt bara var enkla instrument för hans vilja. Samma synsätt verkar prägla den Svenska kyrkan av i dag, men nu har kyrkan satt sig i Guds ställe. Det brukar inte sluta bra, säger Gunnar Petri.

Maria Schottenius: Risk att den nya Kyrkohandboken ratas av lokala församlingar 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.