Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/maria-schottenius-vad-hander-med-barnen-som-vaxer-upp-i-is-lagret/

Kultur

Maria Schottenius: Vad händer med barnen i IS-lägret?

Bild från al-Hol-lägret i Syrien.
Bild från al-Hol-lägret i Syrien. Foto: Maya Alleruzzo

Maria Schottenius skriver om en dokumentär som alla bör se.

Bland alla svåra frågor som denna svåra tid ställer till oss känns en av de jobbigaste den om IS-kvinnorna och deras barn. Problemet glider runt. Några vill ta hem kvinnorna och barnen (Finland) eller barn som är sjuka (Norge), medan andra inga alls (Danmark). I Sverige har man inte bestämt sig.

Tiden går och i lägren växer barnen upp i en miljö där IS-ideologin härskar. Den brittiska BBC-reportern Stacey Dooley försöker i dokumentären ”IS-krigarnas fruar” (SVT Play) att prata med de heltäckta IS-kvinnorna i al-Hol-lägret i Syrien. De vet ingenting om terrorsektens brott, har inte sett något annat än sina barn, sin skurhink och sin spis, ungefär.

I sin text i DN (3/2) talar Carsten Jensen om humanitet, men man kan också tala om rationalitet. Vad händer med de här barnen, kan de bli något annat än IS-trogna? Som en kvinnlig vakt säger i dokumentären: ”En treåring är snart sex år.” Hon tycker att hemländerna ska ta hem både kvinnorna och barnen. Jag tycker ni ska se programmet.

Läs fler texter av Maria Schottenius.