Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-09 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/marina-abramovic-vill-radda-planeten-med-nobelforelasning/

Kultur

Marina Abramovic lär svenskarna dricka vatten

Performanceartisten Marina Abramovic.
Performanceartisten Marina Abramovic. Foto: Nelson Almeida/AFP

Konstnären Marina Abramovic kommer till Sverige under Nobelveckan. Hon ska hålla en performanceföreläsning men ger också publiken möjligheten att samtidigt rädda henne och planeten i klimatspelet ”Rising”.

Leonidas Aretakis
Rätta artikel

Med våld, nakenhet och brinnande pentagram har performancekonstnären Marina Abramovic gjort lika delar skandal och succé sedan starten för ett halvsekel sedan. I centrum står ofta hennes egen kropp, som hon utsätter för påfrestningar inför en hänryckt publik. Många av hennes mest kända verk fanns med i fjolårets återblickande utställning på Moderna museet.

Den 9 december är hon tillbaka i Sverige för att hålla en performanceföreläsning i samband med Nobelveckan, som i år har temat “Water matters”. Syftet är att väcka medvetenheten kring vikten av vatten, som hur isarnas smältning inverkar på klimatet.

Så hur gör en konstnär som förknippas med det kroppsliga för att uppmärksamma något så svårgreppbart som klimatprognoser?

– Jag har jag alltid intresserat mig för hur element som eld och vatten möter människokroppen. Och så har jag en särskild relation till naturen. Särskilt till vad jag kallar maktplatser (“places of power”), starka energigivande formationer som floder och vattenfall. I alla tider har filosofer och konstnärer gått till bergstoppen för att hitta energi.

Hon påpekar dessutom att hennes konst alltid har handlat om att skapa delaktighet, vilket hon ser som viktigare än någonsin med klimatförnekaren Donald Trump som president. Han lyckades skapa delaktighet hos människor som tidigare inte varit intresserade av politik, och här ser Abramovic paralleller till konsten.

– Publiken är utled på att bara titta på något. Den vill delta, i dag mer än någonsin.

Hennes föreläsning kommer bland annat att innehålla en kort instruktion i hur man dricker ett glas vatten, och hon lanserar dessutom en app nästa vecka med klimatspelet “Rising”. Namnet syftar både till de stigande vattennivåerna och till nödvändigheten att höja klimatmedvetenheten. Konstnären är där fångad i en vattentank, och genom att publiken lovar minska elanvändningen eller återvinna mer sjunker vattennivån. Dör hon så dör planeten.

På senare år har hon gått från att jobba med kroppens gränser till att jobba med den “mentala kropp” som är våra medvetanden.

– Det är ingen stor förändring och det hela är väldigt enkelt: Vi måste förändra hur vi tänker. Se vad vi själva kan göra i våra egna närmiljöer. Om du kan förändra dig själv så kan du förändra tusenden.

När hon inledde karriären på 1970-talet kom bara några tiotal för att se henne. Förra året däremot köade folk i timmar för att under det veckolånga verket “The cleaner” ledas runt med ögonbindel i Eric Ericsonhallen.

Men om hennes konst inte längre upprör och tas upp av etablissemanget, har därmed också den kritiska udden trubbats av?

– Bra konst handlar inte om provokationer, dem kan man lämna åt billig underhållning. Det handlar om vad man försöker säga. Och jag är inte någon Bob Dylan som skulle tacka nej till möjligheten att prata inför Nobelpristagare.

Den senaste månaden har den blivande 72-åringen rest oavbrutet, och kalendern är uppbokad ända till 2028. 

Hur orkar du?

– Jag är tokkär i mitt arbete och nyfiken som ett barn. Ni svenskar däremot är hopplösa. Morgonen, hösten, vintern – ni har en depression för allt! Ni borde lära av oss slaver att lätta på stämningen ibland. Därför ser jag alltid till att dra många sexskämt när jag är i Sverige.

Hon berättar om en ö i Norge där man sett att självmordsfrekvensen går upp under våren. Då blir man nämligen lite piggare, och får kraft nog att ta tag i saker.

Till slut kan jag inte låta bli att fråga om hon valdes ut på grund av sitt kustdoftande förnamn.

– Åh herregud, du har rätt! Det verkar vara min plikt att prata om havet.

Greta Thurfjell: När jag såg Marina Abramovic insåg jag vad en speciell människa är

Läs också: En makalös uppvisning i konsten att leva livet fullt ut