Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 03:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/marknaden-ar-en-hispig-man/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Marknaden är en hispig man

Katrine Kielos har skrivit en bok om ekonomi för alla som inte läser Wall Street Journal till morgonkaffet. Måltavlan i ”Det enda könet” är männen som drivit världen till finansiell kollaps.

Klockan är 09.39 och jag sitter på tunnelbanan och läser den sista meningen i Katrine Kielos nya bok. ”Och det är då du tar av dig skorna – beredd att stanna ett tag”, skriver hon. Som för att stryka under att hon hoppas att man ska se på världen på ett nytt sätt när pärmarna slås ihop. Liksom känna sig för med bara fotsulor.

Boken ”Det enda könet” handlar om en lömsk figur som ätit sig in i oss allihop. Hon kallar honom för ”den ekonomiske mannen” och det är han, skulle man kunna säga, som drivit världen till finansiell kollaps och satt hela livet på entreprenad. Eftersom han tycks vara föredömet för dem som håller i trådarna.

Klockan 10.10 dyker hon upp i mötesrummet på förlaget. En välklädd revolutionär.

– Den ”ekonomiske mannen” är som en västernhjälte utan rädslor, utan känslor. Det är klart att en sådan idé är sexig. För den raderar allt det besvärliga i livet. Och överfört till ekonomin säger den att det är så alla människor fungerar, och att allt i samhället därför går att räkna på och räkna ut.

– Problemet är ju bara att den är en fantasi som inte funkar när den möter verkligheten. Ändå framhärdar ekonomerna.

Svårt att hänga med? Ingen fara. Katrine Kielos säger att hon skrivit boken för alla som inte sveper i sig Wall Street Journal till espresson. Och styrkan med hennes bok är att hon är en chosefri pedagog. Som dessutom skriver smattrande rappt.

– Jag har pluggat på universitet i USA och mitt sätt att skriva kommer nog från den anglosaxiska andan, där det gäller att ”state your thesis, and then defend it”. Fram med det du vill ha sagt, och se till att försvara det!

Att hon tills helt nyligen varit anställd som ledarskribent på Aftonbladet, och fortsätter att skriva för kvällstidningen från nya hemstaden London, påverkar nog också hennes stil.

Hon börjar alltså med att beskriva ”den ekonomiske mannens” födelse. Visar hur den ekonomiska vetenskapen tidigt blev en spegling av naturvetenskapen.

Där Newton talade om gravitationen som får saker att falla mot marken, stavas den ekonomiska ”naturlagen” egennytta. Inga andra mänskliga egenskaper räknas när det gäller hur samhället kan drivas framåt. Bagaren, skriver Kielos i sin bok, bakar aldrig sitt bröd för att mätta andras munnar, utan enbart för att casha in.

Människan som en egoistisk maskin, kort sagt. Hon beskriver hur vi förväntas tänka ”vinstmaximerande”, till och med när det handlar om kärlek. Hur den ekonomiska terminologin sipprar in överallt.

– Vi säger till exempel att vi måste ”investera i oss själva” för att komma vidare i våra karriärer. Och samtidigt ger vi marknaden alla möjliga mänskliga drag. Läs bara vad som står i tidningarna: marknaden ”reagerade starkt”, den grekiska marknaden ”måste lugnas”. Det är som om vi förnekar vår egen mänsklighet, och ger den till marknaden i stället.

Och för att ”lugna” en hispig marknad, menar hon, måste vi som på de gamla gudarnas tid, göra våra offer när den tjurar. Skära ner. Öka inkomstklyftorna några snäpp till.

– Om något är provokativt med min bok är det väl att det handlar om nationalekonomins människosyn och vad den får för följder. Men i grunden är detta berättelsen om patriarkatet, säger Katrine Kielos.

– Man måste förstå det om man ska kunna göra något åt problemet. Den ”ekonomiske mannen” som styr är en man, därför att han saknar alla de egenskaper som är förment kvinnliga: omtanke, omsorg …

Yrken som sägs bygga på den där kvinnliga uppsättningen egenskaper, som i vården, nedvärderas löne­mässigt och räknas in bland ”de tärande” i samhället, menar hon. När vi i själva verket skulle ramla ner och dö utan dem.

– Att den sortens arbete inte tas med i beräkningarna hindrar oss också från att hitta en hållbar framtida ekonomisk modell. För att skapa en hållbar tillväxt måste vi också räkna med allt som skapar tillväxt. Om vi skulle sätta den mänskliga kroppen i fokus skulle vi få en helt annan ekonomi.

Men har inte den där kalla modellen redan fått sig en törn? Tänk till exempel på känslorna som Carema­skandalen framkallade.

– Ja, den ekonomiske mannen är den som står där och väger blöjor … Och jag tror att vi faktiskt är på väg in i ett paradigmskifte.

Okej. Vi måste uppvärdera omsorgen och inte lägga den i knäet på dollarsugna skojare. Men samtidigt: har inte de ”kalla” pengarna visat sig vara en av världshistoriens viktigaste drivkrafter?

– Något blir inte fult bara för att man får bra betalt, säger Katrine Kielos, och börjar prata om Florence Nightingale.

Den ikoniska sjuksköterskan drevs inte ”bara” av att rädda människoliv. Hon kämpade också ”hela sitt liv för bra löner inom vården”. Det den ekonomiske mannen inte fattar, menar Kielos, är att strävan efter att ha schysta siffror på lönekontot, och viljan att viga sitt arbetsliv åt att hjälpa andra, kan finnas inom en och samma människa.

Klockan är 10.55 och vi tar en promenad på Sveavägen norrut och stannar till vid en väldig byggnad, med stora stenpelare vid den monumentala entrén: Handelshögskolan, där många av landets ekonomer utbildas.

– Jag förstår varför du ville gå hit, säger Katrine Kielos, det här är ju en av kyrkorna i den ”ekonomiska religionen”.

I sin bok beskriver hon hur läran om ”den ekonomiske mannen” grundläggs redan på utbildningsinstitutioner som den här. Men säger samtidigt att något är på gång.

– Tänk på ekonomistudenterna på Harvard, som lämnade föreläsningssalen i protest när finanskrisen visade att modellen som lärs ut inte fungerar, och sa: ge oss något nytt!

– Jag tror att studenterna här snart kommer att göra det också.

Har flyttat till London

Katrine Kielos, född 1983, bosatt i London, uppvuxen i Lund. Pol. kand. från Uppsala universitet. Skribent i Expressen, sedan 2009 i Aftonbladet.

Aktuell med ”Det enda könet – Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin” (Bonniers). Debut med boken ”Våldtäkt och romantik” 2008. ”Egentligen handlar den nya boken om samma sak: kroppen, och den som har makten över den.”

Läser själv just nu: ”Världen av i går. En europés minnen”av Stefan Zweig. ”Den ger mig en tydlig bild av Europa före första världskriget. Och så håller jag som alla andra på att ta mig igenom Knausgård.”

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.