Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Märtha, 13, tog juryn med storm – vann DN KP Juniors serietävling

Märtha Lundholm ritar minst 20 minuter varje dag. ”Jag vill gärna ha saker klara fort. Tar det för lång tid så tröttnar jag lite”, säger hon.
Märtha Lundholm ritar minst 20 minuter varje dag. ”Jag vill gärna ha saker klara fort. Tar det för lång tid så tröttnar jag lite”, säger hon. Foto: Eva Tedesjö

Av drygt 360 inskickade bidrag blev 13-åriga Märtha Lundholms serie om två vänner som glömt att göra läxan den stora vinnaren i DN KP Juniors serietävling.

– Det känns kul att få bekräftelsen på att det jag gör är bra.

Det är en chockad men väldigt glad Märtha Lundholm som DN möter hemma i flickrummet Örbyhus norr om Uppsala, för att berätta att hennes serie om nallen Boris och alien Diddi har vunnit förstapris i DN och Kamratposten Juniors stora serietävling på temat vänskap.

– Jag är jätteglad men det är svårt att ta in då jag inte brukar vinna saker. Jag köper aldrig lotter, men jag antar att de som gör det tänker att det ändå finns en chans. Så kände jag med den här tävlingen, jag trodde inte det fanns en chans. Men det gjorde det ju, konstaterar Märtha samtidigt som hon ler stort.

Märthas serie handlar om vännerna Boris och Diddi som inser att de båda glömt att göra läxan men som i stället för att känna ångest blir lättade av att de glömt den tillsammans. Något som Märtha menar att många nog kan relatera till.

Foto:

– Jag ville att man skulle kunna känna igen sig och valde därför något som jag och min bästa kompis brukar känna men som man ändå inte hade väntat sig.

Totalt deltog cirka 360 serier i tävlingen, inskickade av barn och ungdomar i åldrarna 3–17 år. På temat vänskap fick juryn ta del av historier om allt från nya kompisar, ensamhet och krig, till glass, enhörningar och godis.

Slutligen var det ändå Märthas serie som enhälligt charmade juryn, bestående av serietecknarna Johan Wanloo och Henrik Lange samt DN-medarbetaren Lotta Ek.

– Det var en fint tecknad serie, med en oväntad poäng och som var skruvad ett steg längre. Dessutom var den dubbelbottnad och rolig. Den hade allt som en bra serie ska ha helt enkelt, motiverar Johan Wanloo juryns beslut.

På frågan hur man blir en bra serietecknare svarar Henrik Lange och Johan Waloo att det framförallt handlar om uthållighet och drivkraften att vilja berätta en historia.

– Serier handlar inte så mycket om att teckna fint utan om att berätta saker. Det är berättelsen som är i fokus, säger Johan Waloo.

Som förstapris kommer Märthas seriestripp att publiceras i DN:s papperstidning och digitalt. Något hon känner är både overkligt och kul.

– Att vinna en sådan här tävling gör att jag känner bekräftelse på att det jag gör är bra. Ofta ser man andra som ritar så fint och tänker att de är bättre än en själv. Men sen när man vinner något sådant här så känner man sig så himla bra.

För Märtha är serietecknandet relativt nytt och hon förklarar att det bara var en slump att hon ställde upp i tävlingen.

– Det var mamma som tyckte att jag skulle skicka in något. Så jag satte mig samma kväll och bara ritade. Jag vill gärna ha saker klara fort. Tar det för lång tid så tröttnar jag lite.

Märtha har dock målat så länge hon kan minnas och berättar att hon alltid tyckt om att experimentera med färger. Mestadels med färgpennor men även en del med vatten- och akrylfärger. Inte helt otippat är favoritämnet i skolan bild, och i Märthas skissblock finns mängder av färgstarka och kreativa teckningar som vittnar om detta.

– Jag gillar processen att ett vitt papper fylls med färg och blir till något som man är stolt över. Om jag ser en bild som jag tycker är fin vill jag oftast göra något liknande men ändå med min egen prägel.

Mestadels målar Märtha människor och inspirationen kommer från bilder på internet eller saker i vardagen. Även konstnären Frida Kahlo har inspirerat.

– Det är framför allt alla färger hon använder men även sättet hon såg på sig själv. Frida målade bilder som var ärliga men la sedan till detaljer som inte såg helt realistiska ut. Hon fick allt att bli så vackert med färgerna och blommor i håret. Dessutom är vi födda samma datum, 6 juli, vilket känns extra roligt.

Tror du att du kommer satsa på tecknandet även i framtiden?

– Det hade varit kul. Jag såg ett tv-program om en tjej som var illustratör och det verkade kul att ha ett jobb som bygger på något man tycker är roligt. Det vore en dröm.

Förutom Märthas vinnarbidrag utsåg juryn även de 20 bästa andra bidragen. Se allihop här (de finns också på KP-webben):

Foto: Dennis Moberg, 10 år.

Foto: Tyra Näsström, 10 år.Foto: Viggo Fagerblom, 12 år.Foto: Vinga Riedl, 10 år.Foto: Tilda Oster, 10 år.Foto: Ture Kihlstedt, 11 år.Foto: Sofie Källtorp Brandt, 17 år.Foto: Leonard Hanson, 10 år.Foto: Sofia Thomasson, 10 år.Foto: Nina Gunnfors, 12 år.Foto: Malva Blomström, 14 år.Foto: Maja Willén, 15 år.Foto: Lovis de Villiers, 12 år. Foto: Ditte Lindroth, 17 år. Foto: Jesper Axelsson, 14 år.Foto: Eira Uddenmyr, 17 år. Foto: Ella Soutkari, 13 år. Foto: Elsa Röed Enblom, 12 år.Foto: Hannah Parman, 17 år.Foto: Elvira Lundin, 13 år.

DN KP Juniors serietävling.

Samarbete mellan DN och Kamratposten Junior.

Serien skulle bestå av 2–3 rutor och vara påhittad och ritad av en person upp till 18 år.

Temat var vänskap och sammanlagt deltog cirka 360 personer, i åldrarna 3–17 år.

Som förstapris publiceras den vinnande serien på KP-sidorna i DN samt digitalt. Även de 20 näst bästa bidragen kommer att få sina serier publicerade digitalt.

Juryn bestod av tecknarna Henrik Lange och Johan Wanloo samt DN:s Lotta Ek.

Märthas bästa tips. Så ritar du en bra serie

Låna gärna inspiration och idéer av andra men träna på att rita själv.

Kom på ett ämne som går bra att beskriva. En serie är mer än bara bilderna.

Viktigt att det finns en poäng och att den är rolig.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.