Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-fransson-i-sommar-svarar-erik-lundin-pa-fragan-han-inte-vill-fa/

Kultur

Martin Fransson: I ”Sommar” svarar Erik Lundin på frågan han inte vill få

Erik Lundin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Erik Lundin är rapparen som blandar klassiska referenser med förortsslang. Hans Sommarprogram handlar om samma sak som hans låtar: identitet, skriver DN:s Martin Fransson.

Erik Lundin säger i sitt Sommarprat att har aldrig varit förtjust i frågan ”Vem är du?” Ändå tog han ett grepp om frågan redan i titelspåret på sin första ep under artistnamnet Erik Lundin, ”Suedi”.

”Västerort, första luften som jag inandats

Ändå sas det att jag invandrat

Låten handlar om identitet, som så mycket annat i det som han skapat som artist. Identitet är också temat för hela hans sommarprat.

I sitt program rör han sig mellan olika miljöer i samhället, precis som han gjort genom sitt liv.

”Det har gett mig identiteter som förortskille, så kallad andra generationens invandrare, företagare, universitetsutbildad, rappare och artist, för att nämna några”, säger han.

Ibrahim Erik Lundin Banda föddes i Rinkeby 1982 med en mamma från Östermalm i Sundsvall och en pappa från en liten fiskeby i Gambia.

I Sverige har Erik Lundin under hela sitt liv fått frågan ”Var kommer du ifrån?” medan han i Gambia ses som europé, som svensk.

En annan viktig del i både låten ”Suedi” och programmet är den djupa gemenskapen som präglade livet i förorten. Och kriminaliteten.

Erik Lundin pratar om besök på anstalter och hur nära han själv var att välja den kriminella banan.

”Varje gång en vän från barndomen skjuts tänker jag att det kunde varit jag”, säger han.

I stället blev han en historieberättare. Någon som har förmågan att se livet i förorten både från insidan och från utsidan.

Hans gambianska släkt tillhör Mandinkastammen. Där är en så kallad griot en historieberättare som har förmågan att föra berättelser vidare för att de inte ska försvinna.

Den traditionen för Erik Lundin vidare.