Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 06:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-frost-far-klarinetten-att-sjunga/

Skivrecensioner

Martin Fröst får klarinetten att sjunga

Martin Fröst.
Martin Fröst. Foto: Jonas Holthaus

Vivaldis musik glimrar när Martin Fröst spelar med sin nya barockklarinett. Det är varmt, fylligt och spetsat med briljans.

Även när klarinetten låter glad finns det alltid en gnutta sorg i den skrev tonsättaren Grétry 1789 och fortsatte: ”Om jag dansade i en fängelsecell, hade jag velat att det skulle vara till ljudet av en klarinett.” Och då var klarinetten ett relativt nytt soloinstrument. Nu har Martin Fröst låtit konstruera en barockvariant för att se hur den skulle kunna ha låtit ett halvsekel tidigare hos Vivaldi. Och för att maximera uttrycksregistret beställt tre nya klarinettkonserter baserade på arior av Vivaldi. Och visst får Fröst sitt instrument att sjunga, i alla möjliga stämningslägen. Och klangligt glimra på ett sätt som är så typisk för den venetianska musiken. Men dess varmt fylliga ton, spetsad med briljans, har också något härligt främmande över sig, eftersom den aldrig hörts tidigare.

Bästa spår: ”Concerto for clarinet and orchestra No. 2”

Läs fler recensioner av Martin Nyström till exempel om hur Paul McCreesh lägger tjugofem års erfarenhet i ”The fairy queen” 

Ämnen i artikeln

Dagens skiva
Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt