Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-hellstrom-laser-tre-barnbocker-om-kroppen/

Kultur

Martin Hellström läser tre barnböcker om kroppen

”Göra barn” kommer att bli en klassiker, skriver Martin Hellström. (Bilden är beskuren, se bokomslaget här nedan i texten.)
”Göra barn” kommer att bli en klassiker, skriver Martin Hellström. (Bilden är beskuren, se bokomslaget här nedan i texten.)

Hur presenteras biologiska fakta om människan för barn? Martin Hellström hittar trista fekalier, omständliga presentationer av njurar och en ny klassiker om fortplantning.

Illustration: Opal

Dominic Walliman och Ben Newman (illustration): ”Professor Astrokatts Resa genom kroppen”

Översättning: Peter Ekberg, Opal

Att se om en bok om kroppen är skriven i Sverige eller ej är lätt, det är bara att slå upp delen om pubertet och barns tillkomst. Ju mindre utrymme och tydlighet som finns kring detta, desto säkrare kan man vara på att det är en översättning. Hos Astrokatt ges njuren ett uppslag och puberteten en smal spalt. ”En bebis blir till när en spermie möter en äggcell”, berättar katten. Hur mötet sker överlåter boken till högläsaren att presentera bäst den kan. Det är märkligt, då den i övrigt är så översållad av faktarutor att det är svårt att ta sig igenom den på något vettigt sätt.

Illustration: Natur & Kultur

Anna Fiske: ”Göra barn”

Natur & Kultur

Anna Fiske talar däremot klarspråk redan med titeln. Här hymlas det inte med spermiens och äggets möte, vare sig i text eller bild. Gränsen mellan begriplighet och grafisk övertydlighet har alltid varit svår att hålla, men Anna Fiske lyckas utmärkt med detta i sina teckningar. ”Göra barn” kommer att bli den klassiker i hem och på förskola som inte funnits sedan ”Per, Ida och Minimum” berättade om livets uppkomst för min generation.

Illustration: Alfabeta

Marja Baseler, Annemarie van den Brink och Tjarko van der Pol (illustration): ”Bajskorvsfabriken”

Översättning Joakim Sundström, Alfabeta

Så många böcker som skojar med bajs och något förklarar tarmarnas uppgift har kommit de senaste åren att barn kanske har tröttnat på vuxnas prutthumor. ”Bajskorvsfabriken” är ytterligare en bok som genom figurerna Polly och Pims vandring genom matsmältningen berättar precis allt. Här svaras på frågor barn kan ha och de som bara en mag-tarm-specialist kan fundera över, helt utan kiss och bajs-humor och med bilder så tråkiga att man längtar till Pernilla Stalfelts ”Bajsboken” från 1997. Möjligen var det hon som gjorde fekalier rumsrena, på ett långt mer humor-informativt sätt än i denna Hollandsimport.

Läs mer av Martin Hellström och mer om barnböcker