Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-jonsson-battre-kan-public-service-bolagen-inte-dromma-om/

Kultur

Martin Jönsson: Bättre kan public service-bolagen inte drömma om

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid måndagens presentation av propositionen "Ett modernt public service nära publiken". Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter en vår med diverse politiska attacker mot public service kan bolagen pusta ut: propositionen som sätter villkoren för de kommande sex åren är rena önskedrömmen för SVT, SR och UR.

Det mesta i propositionen som kulturminster Amanda Lind presenterade bygger förstås på fjolårets public service-utredning: en svag regering kan inte pilla för mycket i det som åtta partier i en public service-kommitté till sist lyckats enas om. 

I korthet finns det tre saker man kan säga om de nya förutsättningarna för public service:

1. De badar i pengar. Nej, jag tror inte att vd:arna Hanna Stjärne, Cilla Benkö och Sofia Wadensjö-Karén skulle hålla med om den beskrivningen, men jämfört med alla kommersiella företag som kämpar på en stenhård marknad för annonser och prenumerationsintäkter är public service-bolagen extremt förskonade från besparingar och rationaliseringar. Inte nog med att de även fortsättningsvis garanteras en anslagsökning på 2 procent per år: de 166 miljoner som sparas in i och med nedläggningen av Radiotjänst blir ingen besparing utan de går direkt till SVT, SR och UR, som en extra skatteåterbäring. Dessutom utgår 2-procentsuppräkningen från den nya basnivån, varför det i reda pengar blir ännu mer. Grattis!

2. De slipper hotet om utbyggd förhandsgranskning av nya tjänster. Jo, det finns en formulering om att den omstridda förhandsgranskningen ”uppdateras”, så att fler kan anmäla tjänster dit – vilket förstås är en formell uppsträckning av bolagen, eftersom de själva aldrig hittills anmält något. Men regeringen både ger och tar: så länge tjänsterna gäller företagens kärnverksamhet ska de inte kunna förhandsprövas över huvud taget. Och definitionen av kärnverksamhet är mycket vid, så i praktiken är det fritt fram för nya typer av Playtjänster med mera, utan att riskera någon anmälan.

3. De får, äntligen, tillgodoräkna sig internet. Regleringen av public service har varit extremt föråldrad i och med att den inte omfattat de digitala plattformarna. Det enda som reglerats har varit utbudet och konsumtionen i tablå-tv och FM-radio. Vilket förstås är ohållbart i ett läge när det skett en rekordsnabb förflyttning mot strömmad mediekonsumtion.

Finns det några dåliga nyheter för public service-bolagen i måndagens proposition? Kanske, om man bryr sig om ministerns kosmetika, som talet om att bolagens ska ”värna” och ”ta hänsyn till” till de kommersiella medieföretagens verklighet. Men om man ser på vad propositionen verkligen innehåller är den en jackpot för SVT, SR och UR. Vilket vi i dagens polariserade och stundtals aggressiva debattklimat nog ska vara tacksamma för.

Läs också: Martin Jönsson: Demoniseringen av public service speglar en farlig politisk agenda.