Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-jonsson-en-lokaltidning-dor-men-nastan-ingen-marker-hur-allvarligt-det-ar/

Kultur

Martin Jönsson: En lokaltidning dör, men nästan ingen märker hur allvarligt det är

Laholms Tidnings redaktionshus. Arkivbild.
Laholms Tidnings redaktionshus. Arkivbild. Foto: Gunnar Larsson/Wikipedia

I dag kommer lokaltidningen Laholms Tidning ut med sitt sista nummer, efter nästan 90 års utgivning, sedan beskedet kommit under onsdagen om att den begärts i konkurs. Det är ett sorgligt bevis för att tidningsdöden och den lokala journalistikens utarmning är något som händer här och nu.

Martin Jönsson
Rätta artikel

Det är kanske inte så många som bryr sig. Upplagan för LT har sjunkit med åren till dryga 2.000. Men nedläggningen är faktiskt en stor händelse, inte bara för mig som är född i staden och bryr mig både om dess journalister och invånare, utan ytterst för demokratin.

Laholm var nämligen unikt. Här levde den äkta mediala konkurrensen, in i kaklet. På nästan alla andra orter i landet, där det en gång i tiden fanns en sund konkurrens mellan en ”första” och ”andra” tidning, har konkurrensen för länge sedan raderats ut. På de orter där det fortfarande finns två tidningar – och det är inte så många längre – har tidningarna numera samma ägare och ”konkurrensen” finns mest för att fortfarande kunna inhösta presstöd.

Men Laholm envisades. Här var striden mellan centertidningen LT och liberala, numera Stampen-ägda, Hallandsposten på riktigt. Redaktionerna ligger två längre stenkast från varandra, med lika långt till Stortorget (som inte är så stort) – och konkurrensen var på alla sätt av godo för den lilla sydhalländska kommunen. LT var den hyperlokala tidningen, som alltid värderade en division VI-match i fotboll högre än en landskamp – och som inte såg någon lokal händelse som för liten. HP var regiontidningen, som styrdes från Halmstad, men vars lokalredaktion i Laholm var osedvanligt stark, triggad just av konkurrensen.

Min far var lokalredaktör för HP där i decennier, jag själv har också arbetat där på 1980-talet, medan min bror valde LT (som alltid varit en strålande plantskola för duktiga journalister, bland dem Svenska Dagbladets nuvarande chefredaktör Fredric Karén, tennisoraklet Björn Hellberg och TV4:s vd Casten Almqvist).

Konkurrensen födde en osedvanligt skarp kommunal bevakning. Nu dör den, vilket alla förlorar på.

Det finns naturligtvis logiska, strukturella förklaringar. Ägandet av LT har valsat runt mellan många händer genom åren och ekonomin blev allt skralare, trots – eller tack vare – minskad utgivning. Tidningen klarade aldrig riktigt av skiftet till en digital marknad och prenumeranterna dog ut med tiden.

Om man vill se nedläggningen ur ett större perspektiv finns det framför allt två saker man kan peka på:

Mediekonsumtionen. Läsandet av papperstidningar och även prenumerationerna på dem är numera mindre än det digitala i hela landet, visar den senaste rapporten av Svenskarna och internet. Det gör varje exemplar som ska distribueras dyrare, vilket slår hårt mot glesbygdstidningar, och det hjälps inte av att flera regeringar i rad varit extremt långsamma med att avskaffa reklamskatt och hög digitalmoms

Annonspengarna. Förflyttningen av annonser från papper till digitalt har gått allt snabbare – och det är globala, skattebefriade jättar som Facebook och Google, som tar nästan alla pengarna, inte minst på lokal nivå. En ny rapport från Myndigheten för Press, Radio och Tv visar att Google och Facebook tagit två tredjedelar av den digitala annonskakan.

De lokala tidningarna får allt svårare att möta detta. De gör vad de kan: bantar redaktioner, drar ner på utgivning, går över till postdistribution, satsar så gott de kan digitalt och på digitala prenumerationer och så vidare. 

Men det räcker inte. Därför börjar de nu dö. Tidigare i Malmö, Sundsvall, Eskilstuna, Örebro, med flera. Den här veckan i Laholm, snart blir det på fler orter.

Nu finns det i princip bara äkta konkurrens mellan papperstidningar i Stockholm, om man inte räknar in gratistidningarna eller en del lokala digitala satsningar. Och snart inte någon tidning alls på många orter

Det är allvarligt för samhället och demokratin. Därför borde dagens nedläggning vara en stor nyhet, som kommenteras på största allvar av kulturminister Alice Bah Kuhnke, om hon tog frågorna om lokal journalistik på allvar.

Men de flesta kommer inte ens att märka det.