Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Googlingen som ”Aktuellt” aldrig gjorde

Ulf Johansson, ansvarige utgivare på ”Aktuellt”
Ulf Johansson, ansvarige utgivare på ”Aktuellt” Foto: Lars Lindqvist

Mitt i ”Aktuellts” inslag om ”misstroendet mot medier” fick studiokameran spel. Den roterade 270 grader och landade på en perplex meteorolog, som stod framför sin gröna datorskärm, fångad som ett rådjur i strålkastarljuset.

Ungefär lika förvånad var jag som tittare några minuter tidigare, när de inledde reportaget om hur folk tappat förtroendet för medierna med att intervjua en kvinna som fick bre ut sig om hur hon övergivit ”gammelmedia” för ”alternativmedia” för att medierna inte rapporterat trovärdigt om samhällsutvecklingen kopplad till invandringen. Eftersom jag undrade vem hon var googlade jag snabbt namnet. Det tog ett par sekunder att upptäcka att det fanns kopplingar till Nordfront och ytterligare några att hitta en kommentar där hon hyllade nazistiska aktioner.

Läs mer: ”Aktuellt” missade nazistkopplingar: ”En brist i researchjobbet”

Det är den googlingen Aktuellt inte gjorde. Det är detta den ansvarige utgivaren kallar ”bristande research”. Några sekunder som hade kunnat få Aktuellt att slippa stämplas med sekundär journalistisk kvalitet. Igen.

Det var ju inte länge sedan Granskningsnämnden kritiserade programmet för att de gav Nya Tiders chefredaktör ”långtgående möjligheter att redogöra för sina ståndpunkter utan direkt ifrågasättande eller kommentar från programledarens sida.”

Lägg till att både Aktuellt och Agenda flera gånger lyft fram eller hänvisat till extremistsajter som ”nyhetssajter” och det framträder ett mönster. SVT blir till nyttiga idioter som till synes utan reflektion ger legitimitet till dem som påstår att nyhetsmedierna mörkar eller misslyckats – och att det i själva verket är hos de ”alternativa” man hittar sanningen.

Inte konstigt att man gapar förvånat framför tv:n. Misstro, sa Bull.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.