Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Inte Plan B för Stampen, utan Plan P – P som i panik

Göteborgs-Posten, en av tidningarna som ingår i tidningskoncernen Stampen.
Göteborgs-Posten, en av tidningarna som ingår i tidningskoncernen Stampen. Foto: Adam Ihse/TT

Kan Stampens tidningar, så som vi känner dem, komma att läggas ner? Ja, om rekonstruktionen misslyckas, skriver DN:s Martin Jönsson.

På måndagsmorgonen fick en av Sveriges största mediekoncerner eller i varje fall 16 av dess bolag, en ny operativ chef. Det är inte längre koncernchef, ägare, styrelse eller redaktionsledningar som fattar de viktiga besluten för Stampens framtid. Istället är det advokat Christian Andersch, en 47-årig expert på obeståndsrätt och delägare på Rosengrens Advokatbyrå i Göteborg, som bestämmer.

Han ska se till att alla inköp som görs i de berörda bolagen ska betalas kontant. Bolag som är under rekonstruktion får inte betala några av sina tidigare skulder och inte heller ta på sig några nya skulder, inte ens i form av inköp av en frilansmedarbetare mot faktura.

Läs mer: Mediebolaget Stampen hotas av konkurs

Andersch ska också se till att Stampen gör upp med sina fordringsägare om en ackordlösning för skulderna på en dryg miljard, hitta nya ägare som kan tillföra nytt kapital samt se till att nödvändiga kostnadsbesparingar i verksamheten ska vara genomförda. Allt i en snabbspolad process som har som mål att vara klar redan i september. Och på sjunde dagen ska han vila.

Martin Alsander, koncernchef på Stampen Media Group, kallade på gårdagens presskonferens denna reskonstruktionsansökan för deras ”Plan B”. I själva verket är det Plan P, som i panik. Så sent som i december sade Alsander att en rekonstruktion inte var ett alternativ och att de ”tagit höjd” för de pengar (380 miljoner) de måste betala tillbaka efter Högsta domstolens avgörande i den utdragna tvisten om tryckerimomsen. Nu visar det sig att höjden, liksom alternativen, saknades.

Stampen har under lång tid försökt få till en ny ägarstruktur, men misslyckats med det. Nu måste det komma in nya ägare, beredda att skjuta till nya pengar, annars tornar konkursens moln upp sig över Västsverige. Rekonstruktionen är en av de största i Sverige och de tänkbara konsekvenserna för diskussionerna om tidningskrisen till en helt ny allvarsnivå. Kan Stampens tidningar, så som vi känner dem, komma att läggas ner? Ja, om rekonstruktionen misslyckas. Riskerar den att misslyckas? Det vet ingen. Bara att den är stor, svår och genomförs under extrem tidspress.

Läs mer: Peter Hjörne: ”Vi har rett ut kriser tidigare”

Alsander hävdade att verksamheten på Stampens tidningar pågår med ”business as usual” och att inga sparpaket finns planerade. Det är ett mycket märkligt påstående i ett läge där alla avgörande beslut nu fattas av en advokat snarare än av redaktörer och direktörer. Om rekonstruktören kräver kostnadsbesparingar blir det besparingar. Rätten att fatta egna beslut är förverkad för lång tid framåt.

Ansvaret för detta försöker dagens ledning framför allt lägga bakåt i tiden, i den uppköpsyra som präglade koncernen 2005-2012. Detta är dock knepigt för huvudägaren Peter Hjörne att göra, eftersom han var den som drev den strategin tillsammans med dåvarande koncernchefen Tomas Brunegård. Hjörne konstaterade i går att ”Med facit i hand kan man säga att vår strategi inte fungerade”. Men det vore inte Hjörne om han inte lagt till ”hela vägen i varje fall”. Någonstans lever ändå hoppet om att någon ska erkänna att de beslut han och Brunegård fattade med början i 1,8 miljarders-köpet av Centertidningar och den efterföljande sajtköps-bonanzan var en genomtänkt och klok strategi.

Hjörne framhärdade ändå att ”allt gick bra fram till 2012”, men att utvecklingen för tidningsbranschen då försämrades på ett sätt som ”få kunnat förutse”. Om han syftade på att upplagor och annonsintäkter för papperstidningarna då började rasa på allvar var det väl snarare en utveckling som alla analytiker förutspådde, knappast en blixt från klar himmel.

In i det sista har Stampen ändå hävdat att de ska hitta en lösning på krisen. Nu gick det inte längre att hålla den illusionen vid liv.

Läs mer: Tidningsbaronernas sista strid

Rättelse 2016-05-24 11:30
I en tidigare version av artikeln fick en person tyvärr fel förnamn.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.