Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-kragh-anmaler-aftonbladet-till-jk-for-fortal/

Kultur

Martin Kragh anmäler Aftonbladet till JK för förtal

Foto: Pontus Lundahl/TT

Rysslandsforskaren Martin Kragh har anmält Aftonbladet till Justitiekanslern för förtal efter att han benämnts som ”ett demokratiskt problem” som borde utredas för påstådda kopplingar till brittisk säkerhetstjänst.

– Aftonbladets utpekanden är extremt grova och felaktiga, säger Martin Kragh.

Rätta artikel

Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, anmäler Aftonbladet till Justitiekanslern, JK, för förtal, som Sveriges Radios Studio Ett var först med att berätta.

Anmälan gäller flera krönikor på Aftonbladets kultursida där Kragh pekats ut som ”ett demokratiskt problem” på grund av påstådda kopplingar till brittisk säkerhetstjänst, något Kragh nekat till, och att ”hans ord står mot ord tills saken har utretts vidare av svenska medier och säkerhetspolis”.

– Under våren har jag försökt men inte kunnat hitta en förlikning med Aftonbladet i att hitta en lösning vi båda var nöjda med. Då upplever jag att jag inte har några andra alternativ eftersom Aftonbladet försvarar de här publiceringarna, säger Martin Kragh.

Kragh skickade in en anmälan till JK på måndagen och säger att anklagelserna skadat honom som privatperson och som Rysslandsforskare.

– Det andra skälet till min anmälan är det mer principiella skälet. Var börjar och slutar tryckfrihetens gränser? Jag är principiellt intresserad om detta är acceptabelt. Jag hoppas att JK kommer att ta upp ärendet men kan inte bedöma exakt hur JK kommer att resonera.

Han har anklagat Aftonbladet Kultur för att sprida rysk desinformation, Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg har svarat att han smutskastar fri opinionsbildning.

DN har sökt Åsa Linderborg. Aftonbladet hänvisar till Eric Rosén, biträdande redaktör med ansvar för kommunikation, som tidigare har sagt till SVT att man i opinionsjournalistik har ”större möjligheter att skriva fritt om saker man anser att medier bör titta mer på”.

”Vi har själva inte kontaktats, inte tagit del av någon anmälan och därför inte kunnat sätta oss in i detta. Då kan vi inte heller ge någon kommentar till sagda anmälan”, skriver han till DN.

Läs mer: Artiklar pekade ut forskare som spion – lästes aldrig av Aftonbladets publisher 

Läs mer: Hård kritik mot Aftonbladet efter påståenden om spionage