Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Martin Nyström om programmet på DN-konserten : Komisk opera, kravlöshet och vurm för naturen

Martin Nyström om dagens musikaliska verk.

Ethel Smyth

Uvertyr till ”The wreckers”

Årets DN-konsert öppnas med den kraftfulla uvertyren till operan ”The wreckers” (Vrakplundrarna) från 1906 av den engelska tonsättaren och suffragetten dame Ethel Smyth (1858–1944). En råbarkad historia från Cornwalls kust som tilltalade Smyth som gärna klädde sig i maskulin tweed och rökte cigarr.

Wilhelm Peterson-Berger

”Intåg i sommarhagen”

Svensk nationalromantik ursprungligen komponerad för piano 1914 på Frösön i Jämtland. Det här är den mest lyriska sidan av Peterson-Berger som uttrycker det förra sekelskiftets svärmiska vurm för naturen. Som fångar dragningskraften till det rent sinnliga, det hypnotiskt sköna och doftande.

Lisa Ekdahl

”Öppna upp ditt fönster”

Lisa Ekdahl gjorde stor succé i TV4:s ”Så mycket bättre” i höstas. Inte minst då hon på sin dag arrangerade en egen version av det klassiska barnprogrammet ”Beppes godnattstund” ute i trädgården. Men snarare för att få Sverige att vakna än att somna. Det som hon också så fint uttrycker i ”Öppna upp ditt fönster”.

Sergej Prokofjev

Marsch ur ”Kärleken till de tre apelsinerna”

Den komiska operan ”Kärleken till de tre apelsinerna” uruppfördes i Chicago 1921 och har sedan dess blivit ett av Prokofjevs mest omtyckta verk. Handlingen baseras på en pjäs ur den folkliga italienska commedia dell’art-traditionen men blandar också in modernt surrealistiska inslag.

Helena Munktell

”Bränningar”

Helena Munktells (1852–1919) ”Bränningar” tillhör ett av de tidigaste svenska orkesterverken som gestaltar havet. Verket tillkom under en vistelse på den Franska rivieran under 1890-talet, fick sitt uruppförande i Monte Carlo 1898 och är färgad av den franskt romantiska musiktradition som hon älskade.

Libby Larsen

”Bach 358”

Libby Larsen är en nutida amerikansk tonsättare som växte upp med gregoriansk sång i skolan och med Dixielandmusik och boogiewoogie i hemmet. Hon har tonsatt vardagliga fenomen som auktionsutropare och säger sig vara lika mycket inspirerad av Chuck Berry som av J S Bach.

J S Bach

”Air” ur Orkestersvit nr 3

Detta var signaturmelodin till ”Beppes godnattstund” där Beppe Wolgers ligger i pyjamas med dockorna Hungran, Busan, Gäspan och Kraman medan dockan Sigrid sitter på en potta bredvid. Den lugnt fallande baslinjen får Beppe att somna tills Sigrid skriker sitt berömda: ”Fääääärdig!!!”

W A Mozart

Sats 4 ur Symfoni nr 39

Detta är en sats ur den första av de tre symfonier som Mozart skrev sommaren 1788. Som så ofta i hans finalsatser framkallar den en andlöst jublande känsla av en oövervinnerlig rörlighet. Satsens bärande melodi svingar sig från stämma till stämma i en sådan flykt att inget tyngande kan nå fatt det.

Lisa Ekdahl

”Amelia” av Tommy Nilsson

I originalet sjunger pappan till sin dotter. När Lisa Ekdahl gör den är trygghetsfaktorn inte lika stor. Hon är också en ledsagare, men på lika villkor. Och faran genom ”alla mörka rum” känns mer påtaglig genom den jazzigt tassande rytmen. Budskapet är dock detsamma: ”Du måste ge dig av för att vända åter.”

Richard Wagner

Förspel till akt 3 ur ”Lohengrin”

Det här är den laddade upptakten till den berömda brudmarschen. Med denna epokgörande opera från 1850 myntades begreppet ”framtidsmusik” bland Tysklands yngre tonsättare. Därigenom föddes begreppet ”klassisk musik” som syftade på den äldre musiken av Haydn, Mozart och Beethoven.

Lisa Ekdahl

”Lite svikt i steget”

”Säg mitt namn, men säg det rätt”, sjunger Lisa Ekdahl i den här mjukt sviktande kärleksvisan från hennes senaste album ”När alla vägar leder hem” från i år. Hon ställer krav men lyckas ändå på ett paradoxalt sätt uttrycka en fullkomlig kravlöshet. Den älskande människans eviga dubbelhet.

 

Dagens program:

Medverkande: Kungliga Filharmonikerna, Anja Bihlmaier, dirigent, Lisa Ekdahl, sång, Kattis Ahlström, värd

11.00: Start för aktiviteter i barntältet samt försäljning av mat och dryck.
13.00: Musik från Konserthuset med musikerna Rena Kimura, Won-Hee Lee och Louisa Tatlow.
13.30: DN:s kulturchef Björn Wiman talar om musikens roll med DN-kritikern Martin Nyström.
14.00: Kungliga Filharmonikerna och Lisa Ekdahl.

DN-konserten är en gratis utomhuskonsert, som arrangerats av DN och Kungliga Filharmonikerna sedan 1975.

Årets DN-konsert med Lisa Ekdahl och Kungliga ­Filharmonikerna, under ledning av Anja Bihlmaier, genomförs i dag vid Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Konferencier är Kattis Ahlström.

På plats finns det möjlighet att köpa mat och dryck.

Du som är DN-prenumerant kan köpa ett matpaket för 160 kr.

I barntälten medverkar Kulturskolan Stockholm. Alla barn ges möjlighet att provspela instrument.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.