Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-scorsese-fortsatter-kritisera-superhjaltefilm-och-hade-inte-tid-att-regissera-joker/

Kultur

Martin Scorsese fortsätter kritisera superhjältefilm – och hade ”inte tid” med ”Joker”

Martin Scorsese har väckt debatt genom sina uttalanden om superhjältefilmer. Foto: Richard Shotwell

Regissören Martin Scorsese har hamnat i blåsväder efter uttalanden om att superhjältefilmer från Marvel inte är riktig film, utan i stället jämfört dem med nöjesparker. Nu försöker han förtydliga sig och berättar samtidigt om möjligheterna att ta sig an filmen ”Joker”, men säger att han inte hade tid för det.

Det var i en intervju med Empire magazine tidigare i höst som Martin Scorsese sågade superhjältefilmer. Han tittar inte på dem och anser inte att det är ”riktig film”: ”Det är inte film om människor som försöker förmedla emotionella och psykologiska erfarenheter till andra”, sade Scorsese, och jämförde superhjältefilmerna med ”nöjesparker”.

Uttalandena har väckt stark kritik och debatt. I en opinionsartikel, publicerad i New York Times på måndagen, har Martin Scorsese nu försökt att förtydliga vad hans motstånd mot genren består i. Han skriver att Marvelfilmer förvisso innehåller flera delar av vad som definierar film för honom, men tillägger att de bland annat saknar ”uppenbarelse, mystik och äkta och känslomässig fara” och menar att ”ingenting står på spel”.

Opinionsartikeln kom kort efter att en BBC-intervju med Scorsese publicerats, där han berättade om möjligheterna att själv ta sig an en film som angränsar till superhjälteuniversumet, ”Joker”‚ baserad på DC Comics-figuren Jokern. 2017 kom rapporter om att Scorsese skulle producera, och möjligen regissera filmen, något som till slut inte blev av. Martin Scorsese berättar nu att han i flera år övervägt att ta sig an manuset men av personliga skäl bestämt sig för att han inte hade tid och inte heller tillräcklig lust att skildra en karaktär som utvecklas mot en ”serietidningskaraktär”.