Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-scorsese-gor-netflixdokumentar-om-dylanturne/

Kultur

Martin Scorsese gör Netflixdokumentär om Dylanturné.

Joan Baez och Bob Dylan på turnén 1975.
Joan Baez och Bob Dylan på turnén 1975. Foto: AP

Netflix bekräftar att Martin Scorseses dokumentär om Bob Dylans berömda ”Rolling thunder”-turné snart kommer att premiärvisas. Den rymmer bland annat en ny intervju med den skygge Minnesotasångaren.

Georg Cederskog
Rätta artikel

Beskedet har föregåtts av otaliga spekulationer. Scorseses kommande film om Dylans turné 1975 och 1976 bär enligt Variety den blygsamma titeln ”Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese”. Den utlovas fånga den ”problematiska andan i Amerika 1975 och den glädjerika musiken Dylan framförde under hösten det året”. Formmässigt uppges filmen vara ”delvis dokumentär, delvis konsertfilm och delvis feberdröm, ett unikt experiment”. 

Den rymmer en rad intervjuer utöver en nygjord med Bob Dylan. Bland de artistkollegor som fanns på scen med honom under den yviga turnén genom USA och Kanada 1975 och 1976 – totalt 58 konserter – fanns bland andra Joan Baez, Roger McGuinn, Mick Ronson, Ramblin’ Jack Elliott, Ringo Starr, Patti Smith, Allen Ginsberg, Dennis Hopper, Bette Midler och Joni Mitchell. Merparten av intervjuerna i dokumentären har gjorts av den Nobelprisbelönade sångarens manager Jeff Rosen, som på samma vis bidrog till Scorseses Dylanfilm ”No direction home” från 2005.

Något premiärdatum har ännu inte meddelats, men Variety utesluter inte att den visas redan under våren. Filmen väntas följas av ett skivsläpp med outgiven musik av Bob Dylan från samma period. 

Den kringresande cirkuslika Rolling Thunder-turnén, som ofta bjöd på över fyra timmar långa konserter, har i modern tid hyllats av bland andra Håkan Hellström. I en bugning för denna döpte han sin sommarturné 2017 till ”Rullande åska” och förklarade att han ville bjuda sin publik runt om i landet på  både ”solsken och rullande åska”.