Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 08:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/martin-timell-stammer-expressen-for-grovt-fortal/

Kultur

Martin Timell stämmer Expressen för grovt förtal

Martin Timell stämmer Expressen och tidningens tidigare chefredaktör Thomas Mattson för grovt förtal.
Martin Timell stämmer Expressen och tidningens tidigare chefredaktör Thomas Mattson för grovt förtal. Foto: Mikael Sjöberg/Expressen/TT

Martin Timell stämmer Expressen och tidningens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson för grovt förtal, vilket Dagens Media var först med att rapportera. 

Anledningen är ett flertal publiceringar i Expressen i samband med metoo under hösten 2017. Enligt stämningsansökan vid Stockholms tingsrätt, som DN har tagit del av, anser Martin Timell att han i publiceringarna ”pekats ut som brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt”. 

I samband med anklagelserna fick programledaren lämna sina uppdrag för TV4. Anklagelserna ledde även till en rättsprocess där Martin Timell åtalades våren 2018 men friades av både tingsrätten och hovrätten. Han krävde då TV4 på uteblivet arvode och fick enligt uppgifter till Expressen senare 8,9 miljoner. 

I stämningsansökan yrkar Martin Timell att tingsrätten dömer Expressens tidigare ansvarige utgivare Thomas Mattsson för grovt förtal. Han kräver även att tidningen ska betala skadestånd i form av kränkningsersättning på 150.000 kronor, samt stå för rättegångskostnaderna vid fällande dom.

För Dagens Media uppger Martin Timell att han kommer att gå vidare med förtalsanmälningar mot de medier som publicerade hans namn i samband med anklagelserna. Det handlar om Expressen, Dagens Nyheter, Hänt i veckan och Aftonbladet. Medierna har tidigare blivit fällda av Pressens Opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I ett mejl till TT uppger Thomas Mattsson att han inte hunnit läsa stämningsansökan:

”Om Timell, som han påstår, ska stämma även Sofia Olsson Olsén, Olle Zackrisson, Fredric Karén och Peter Wolodarski blir det här ju en rätt omfattande sak. Jag välkomnar allas rätt att få sin sak prövad i tryckfrihetsmål, men givet att publiceringarna gjordes 2017 vill jag nog vänta in att jag först blir delgiven stämningsansökan och sedan domstolens beslut om det ska utfärdas någon stämning, innan jag kommenterar detta närmare.”