Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Maryse Condé får ”Nya Akademiens” litteraturpris

Maryse Condé.
Maryse Condé. Foto: Leif R Jansson/TT

Maryse Condé får Den nya akademiens litteraturpris. Den guadeloupiska författaren har bland annat skrivit ”Färden genom mangroven”.

Den nya akademien är en ideell förening som bildades under våren efter ett initiativ av författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, när Nobelpriset i litteratur ställdes in efter Svenska akademiens kris. Man lät svenska bibliotekarier nominerad 47 författare till ett nytt litteraturpris och utsåg fyra finalister: Neil Gaiman, Haruki Murakami, Kim Thúy och Maryse Condé. Det blev den sistnämnda som fick priset, vilket tillkännagavs vid en ceremoni på Stockholms stadsbibliotek.

Alexandra Pascalidou presenterar pristagaren.
Alexandra Pascalidou presenterar pristagaren. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Jag är väldigt glad och stolt över det här priset, men låt mig dela det med min familj, mina vänner, och framför allt människorna i Guadaloupe, sade Maryse Condé i en videohälsning.

– Vi är ett litet land som bara nämns i samband med orkaner, jordbävningar eller liknande. Nu är vi så glada att få ett erkännande för något annat.

I juryns motivering står bland annat att Condé är en ”stor berättare”, och att hon ”beskriver kolonialismens härjningar och post-kolonialismens kaos, mede ett språk som är precist och överväldigande”.

DN:s litteraturredaktör Malin Ullgren tycker att det är ett bra val.

– Maryse Condé är en mycket fin romanförfattare, framför allt tycker jag om ”Färden genom mangroven”. Hade Nobelpriset delats ut i höst, hade Condé absolut varit en välförtjänt pristagare, säger Malin Ullgren.

Lisa Magnusson: Jag skäms för den ”nya” Akademien

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.