Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/massflykt-fran-legendarisk-fransk-filmtidskrift/

Film

Legendarisk fransk filmtidskrift skakas av redaktionsflykt

”Cahiers du cinéma”
”Cahiers du cinéma” Foto: New Line/REX

För en månad sedan såldes världens mest anrika filmtidskrift, franska Cahiers du cinéma, till ett affärskonsortium. I veckan sade hela redaktionen upp sig med buller och bång.

”Tidskriften grundades på 50-talet för att kriga mot ’le cinéma à la papa’. De nya ägarna vill göra en chicare och hjärtligare tidning. Det är rena dumheter”, hävdar redaktionschefen Jean-Philippe Tessé enligt Le Monde. Nya vd:n för tidningen, Eric Lenoir, hävdar att redaktionen ska vara ”fri att skriva vad de vill”, men klagar – med viss rätt – på att tidskriften blivit irrelevant. Mer klåfingrigt låter det indirekta kravet att man borde ”återknyta” till den franska filmbranschen

Cahiers du cinéma hade sin storhetstid på sextiotalet med nya vågen-namn som Francois Truffaut och Jean-Luc Godard i spalterna, men har på senare år i sanningens känts rätt grinig och apart. Massflykten från Cahiers du cinéma är ytterligare ett exempel att Frankrikes filmvärld skakas i grunden. Nyligen avgick styrelsen för César-akademien efter storbråk kring Roman Polanski.

Läs mer: Roman Polanski skippar kampen om Césarpriserna