Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 20:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mathias-lundqvist-gor-kammarjazz-med-pockande-groove/

Skivrecensioner

Mathias Lundqvist gör kammarjazz med pockande groove

Mathias Lundqvist
Mathias Lundqvist Foto: Press

Mycket ska få plats och vändningarna är många på Mathias Lundqvists album ”Modern behavior”. Bäst hade musiken gjort sig på en scen.

Pianisten Mathias Lundqvists musik är ett slags kammarjazz i den moderna traditionen men med inslag av konstmusik inte minst genom delar av instrumenteringen, med bland annat oboe, violin och cello. Ett annat viktigt ben är rösterna; indiepopsångerskan Sandra Widman och musikalartisten Maria Lindström såväl turas om som kompletterar varandra i samma stycken – med texter av Lundqvist. Mycket ska få plats och vändningarna är många, ibland med resultatet att musiken nästan skulle behöva gestaltas på en scen för att riktigt ta form. Andra gånger är samma känsla snarast ett fantasieggande mervärde, inte helt olikt hur Lina Nyberg ibland jobbar med sin sång. Lundqvist och saxofonisten Magnus Dölerud håller i den mer linjära jazzen, emellanåt med gott stöd av ett pockande groove.

Bästa spår: ”A cautionary tale”

Läs fler recensioner av Johannes Cornell till exempel av Mattias Risbergs Mining 

Ämnen i artikeln

Dagens skiva
Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt