Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mats-odeen-ingen-anglahund-men-en-alg-med-en-golfboll-i-rumpan/

Musik

Mats Odéen: Ingen änglahund – men en älg med en golfboll i rumpan

Go och gla: Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.
Go och gla: Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Foto: Lina Arvidsson

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson gör ett frejdigt, folkligt och fartfyllt sommarprogram. Ingenting verkar rubba hans goda humör – jo, kanske en pytteliten grej. DN:s Mats Odéen har lyssnat.

Historien om hur Hasse ”Kvinnaböske” Andersson fastnade i en racerbil inleder sommarpratet. Sedan är det, om uttrycket ursäktas, säkerhetsbälte på och full gas. Med blicken stadigt i backspegeln ger sig den folkkära artisten iväg på en solig nostalgitripp. 

Där väntar pappa som bytte bort sin saxofon mot en elgitarr till sonen, jukeboxen på centralkaféet i Östra Ljungby, Lill-Babs, Towa Carson och gamle mentorn Östen Warnerbring – och inte minst anekdoten om när vår glade speleman träffade en älg i rumpan med en golfboll. 

De små berättelserna vävs ovanligt snyggt ihop med väl vald musik – idel gamla örhängen, mestadels svenska, som ofta krokar tag i pratet.

Själv var jag mest nyfiken på hur Hasse Anderssons två monsterhits ”Änglahund” och ”Guld och gröna skogar” (9 respektive 32 miljoner lyssningar på Spotify) har påverkat livet och karriären. Men de enda hundar som svischar förbi är jordiska: nuvarande vovven Lilla söta fröken Gulli Andersson och cairn terriern Limpan, som var brudnäbb när Hasse Andersson gifte sig med hustrun Monica Forsberg (fast Limpan borde i och för sig vara änglahund numera – men han var säkert klok och fin och skatten var nog betald).

Mellohitten ”Guld och gröna skogar” nämns bara i förbifarten – å andra sidan kan man säga att hela programmet handlar om just guld och gröna skogar. För det är gott humör rakt igenom. Ingenting verkar rubba Hasse Andersson. När han efter ett frejdigt, folkligt och fartfyllt program slutligen bromsar in konstaterar han att livet allt är en vinstlott. 

Ingen coronaångest där inte. Eller kanske pyttelite. ”Vi har haft en rätt så jobbig vår”, säger Hasse Andersson – men skiner snabbt upp igen när han avslutar med hustruns låt ”En skön semesterdag”.

Här är årets alla sommarpratare 

Kommentar till Greta Thunbergs inledande Sommarprogram

Ämnen i artikeln

Musik
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt