Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/matthew-rhys-hoppas-att-var-serie-ar-en-paminnelse-om-att-saker-gar-framat/

Film

Matthew Rhys: ”Hoppas att vår serie är en påminnelse om att saker går framåt”

Bild 1 av 2 Matthew Rhys.
Foto: MediaPunch Inc / Alamy Stock Photo
Bild 2 av 2 Matthew Rhys
Foto: MediaPunch Inc / Alamy Stock Photo

”The Americans”-stjärnan Matthew Rhys spelar titelrollen i HBO:s mörka nyinspelning av tv-klassikern ”Perry Mason”. Filmfredags Wanda Bendjelloul gjorde ett virtuellt hembesök hos den walesiska stjärnan i Los Angeles. 

Nyinspelningen av ”Perry Mason”, en av USA:s mest framgångsrika serier genom tiderna, var ursprungligen tänkt att bli en långfilm med Robert Downey Jr i huvudrollen. Men under resans gång omvandlades projektet så att det till slut blev en tv-serie i åtta delar med den walesiska stjärnan Matthew Rhys (Emmybelönad för sin roll som rysk spion i ”The Americans”), i rollen som Perry Mason. När han först fick frågan om att spela rollen som den ikoniske försvarsadvokaten Perry Mason var han skeptisk: ”Men herre Gud, varför då?”

– Ja, så tänkte jag ju initialt när de berättade att de skulle göra en remake på Perry Mason. Jag minns ju bara hur serien brukade stå på hemma hos mina farföräldrar utan att jag egentligen någonsin tittade. Men samtidigt fattade jag ju att HBO inte tänkte göra den gamla Perry Mason som mina farföräldrar älskade så mycket och efter ett möte med teamet bakom serien ändrade jag mig och ville vara en del av projektet, säger Matthew Rhys.

Matthew Rhys tar emot ett femtontal journalister via en skärm i sitt hem iklädd finskjorta och helskägg. På grund av coronapandemin hålls en digital pressträff med delar av teamet i ett upplägg som enklast kan beskrivas som en blandning av att befinna sig i ett tandläkarväntrum och att sitta i en Eurovisionjury där var och varannan reporter inleder sin fråga med att tacka teamet för ”a great show”. 

Mycket i serien har verkligen förändrats från 1950-talets Perry Mason, som i sin tur är baserad på ett åttiotal böcker av Erle Stanley Gardner. Handlingen i HBO:s version är visserligen fortfarande förlagd till Los Angeles men utspelar sig långt innan Perry Mason blev den rättskaffens försvarsadvokat som den äldre generationen tittare lärt känna. Här är han fortfarande en simpel privatspanare med ett lika litet kapital som stort rättspatos. Dessutom betydligt sjavigare än den vattenkammade advokaten som Raymond Burr spelade i originalserien. Matthew Rhys Mason bor i ett skjul ute på ett flygfält och dyker upp på jobbet med gammalt intorkat ägg på slipsen, bara för att i nästa stund köpa en ny och kylslagen slirre av någon obducent som vill tjäna lite extra nere på bårhuset. 

Matthew Rhys i ”Perry Mason” som har premiär på HBO Nordic den 22 juni.
Matthew Rhys i ”Perry Mason” som har premiär på HBO Nordic den 22 juni. Foto: HBO

Seriens genomgående mörka stämning paras onekligen med ett visst mått lakonisk humor. Centrala karaktärer, såsom den nitiska och lojala sekreteraren Della Street hänger fortfarande med även om hon moderniserats och blivit betydligt mer handlingskraftig än tidigare. Böckernas Perry Mason är något av ett enigma, läsaren får veta väldigt lite om hans liv utanför rättssalen och vad som format honom till den han är. Tv-serien har därför fyllt i många av luckorna i karaktärsbeskrivningen berättar Rhys. 

– I andra avsnittet beskrivs en stor oförrätt som den unge Perry Mason utsätts för under första världskriget som förklarar den där känslan han sedan utvecklar för vad som är rätt och fel och som leder till att han så småningom blir försvarsadvokat. Han har ju en rätt svartvit bild av vad som är rätt och fel samtidigt som han rör sig i en gråzon när det gäller att uppnå den där rättvisan.

Tv-seriens Los Angeles är en mörk, korrupt och farlig plats. Mycket kraft har lagts på ambitiös kostym och scenerier för att uppnå den känslan. Regissören Tim van Patten (”Boardwalk empire”, ”The Sopranos” och ”Game of thrones”) berättar att Roman Polanskis ”Chinatown” (1974) varit en av inspirationskällorna i arbetet och att teamet utvecklade en liten filmklubb för att komma i rätt stämning under inspelningen. 

– John Houstons ”Fat City” (1972) och John Schlesingers ”Gräshopporna” (1975) var också viktiga referenser. Paramount har en biograf och en massa sysslolösa maskinister i ett rum med spindelväv där vi kunde kolla. Det är en fin sak att kunna göra det och sedan prata om filmerna tillsammans, säger Tim van Patten. 

Jag har gjort ett antal adaptioner nu där jag insett att jag investerat lite för mycket tid på att sätta mig in i förlagan

Utöver filmtittandet valde Matthew Rhys medvetet att inte läsa böckerna eller se originalserien innan inspelningen. Manuset fick han vartefter de spelade in. Frågan är hur man förhåller sig till att publiken både består av en äldre publik som väl känner till karaktärerna och en helt ny publik som kanske inte ens vet vem Perry Mason är. 

– Jag har gjort ett antal adaptioner nu där jag insett att jag investerat lite för mycket tid på att sätta mig in i förlagan. Det har bara gjort att min hjärna blivit rörig så att jag inte kunnat separera vad jag hämtat ur boken och vad som verkligen finns i manus, säger Rhys. 

– Min research handlade därför mer om att läsa på om nyckelhändelserna i Perry Masons liv; det vill säga första världskriget och om hur depressionen påverkade Los Angeles, eller egentligen inte påverkade den alls – det blev ju en slags ”boomtown” under den tiden. 

Makarna Keri Russell och Matthew Rhys som spelar mot varandra i ”The americans”
Makarna Keri Russell och Matthew Rhys som spelar mot varandra i ”The americans” Foto: Image Press Agency / Alamy Stock Photo

Hollywood levde i mångt och mycket i sin egen lilla bubbla av dekadens och kändiskult under 1930-talet och parallellt med mordhistorien vävs här teman om korruption, maktmissbruk, rasfrågor och kvinnors situation in i berättelsen. Flera av skådespelarna gör paralleller mellan 1930-talet och dagens händelser med ekonomisk recession på grund av pandemin, polisbrutalitet, rasism och sexism. Matthew Rhys är mer inne på att serien i bästa fall kan ge oss perspektiv på historien så att vi inte förlorar hoppet om att en förändring är möjlig. 

– Hade vi sett den här serien utan att vi samtidigt fått uppleva detta ögonblick av glimrande hopp om förändring som vi ser just nu hade det varit oerhört deppigt. Jag hoppas att vår serie kan bli en påminnelse om att saker går framåt och förändras så att vi kan leva i hopp om att saker faktiskt blir bättre. 

”Perry Mason” har premiär på HBO Nordic den 22 juni. 

Ämnen i artikeln

Film
Tv-serier
HBO

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt