Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mattias-andersson-ny-teaterchef-pa-dramaten/

Kultur

Mattias Andersson ny teaterchef på Dramaten

02:13. Nya Dramatenchefen: Det kommer att vara en stor utmaning.

Dramatikern och regissören Mattias Andersson blir ny teaterchef på Dramaten. Han kommer närmast från Backa teater i Göteborg. 

– Det är ett jätteprivilegium att få det här uppdraget och förtroendet från alla som jobbar här, säger Mattias Andersson.

Efter turbulens avgick i april den tidigare vd:n och teaterchefen Eirik Stubø från sin post. Dramaten valde då att dela upp ledningstjänsterna. Maria Groop Russel tog över som vd och samtidigt inleddes processen att hitta en ny teaterchef.

Rekryteringsarbetet är nu klart. Ny teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten blir dramatikern och regissören Mattias Andersson. Han kommer senast från jobbet som konstnärlig ledare på Backa teater i Göteborg.

Mattias Andersson under repetitionerna inför pjäsen ”Vi som fick leva om våra liv” en samproduktion mellan Backa teater och Dramaten. Foto: Peter Claesson

 

Mattias Andersson säger till DN att uppdraget är oerhört inspirerande.

– Det är ett jätteprivilegium att få det här uppdraget och förtroendet från alla som jobbar här. Sedan är det bara att hoppas att man kan leverera när det är dags, säger han med ett skratt.

Han är även positiv till Dramatens nya uppdelning av vd- och teaterchefstjänsten.

– Så har vi arbetat i Göteborg och att en person ska hantera en sådan här stor arbetsplats med alla frågor känns närmast omänskligt, och den förändringen var en stor anledning till att jag blev mer intresserad av jobbet.

Det har varit en turbulent tid på Dramaten. Hur såg du på den perioden?

– Jag vill absolut inte kommentera eller recensera det som hänt tidigare. Jag kommer att ta hundra procent ansvar i mitt ledarskap för Dramaten när jag tillträder. Alla beslut som jag fattar då och allt som händer då kommer jag ta ansvar för, men det som hänt tidigare vill jag inte tala om.

Dramaten har utsett en ny teaterchef. Foto: Magnus Hallgren

På frågan hur man ska nå ut till nya målgrupper svarar Andersson att det är en fråga om att sätta sig i dialog med publiken.

– Jag tar med mig tanken från Backa teater att verkligen få ungdomar från alla delar av stan att komma till teatern, och att göra scenkonst som är relevant i vårt polyfona och segregerade samhälle. Det fins en stor kärnpublik på Dramaten men också grupper som aldrig satt sin fot här. Man vill veta vad de vill se gestaltat här på scenen.

Hur skapar man trygg arbetsplats?

– Det handlar om att man visar själv att man inte behandlar människor olika, att allas röst och åsikt är välkommen. Jag anstränger mig även verkligen för att olika perspektiv ska komma till tals i scenkonsten. Det är väl den grundläggande saken för alla världsreligioner och all humanism: att behandla andra så som du vill bli behandlad själv, det kommer man rätt långt med.

Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande på Dramaten, säger att man redan innan sommaren inledde diskussioner med Andersson, och att han var en av de 50 personer som var tänkbara för tjänsten.

– Mattias haft otroligt intressanta tankar kring vad innebär det att vara en nationalscen i dag: vad innebär det för teaterkonsten, och i ett publikt perspektiv, och i ett skådespelarperspektiv.

Hon berömmer även hans sätt att leda arbetet.

– Han har en nolltolerans mot alla former av trakasserier, han har ett öppet, transparent, inkännande och tillgängligt ledarskap med en tydlighet som också krävs. Det är allt som krävs i ett modernt ledarskap, och jag tror att Mattias och Maria Groop Russel kommer att bli en jättebra kombination, säger Ulrika Årehed Kågström.

Groop Russel, som tillträdde som vd i början av året, berättar vidare hur man kommer jobba tillsammans för att förbättra arbetsmiljön på Dramaten.

– Stora delar av arbetsmiljön fungerar utmärkt bra, sedan finns en rad händelser som präglar berättelsen om Dramaten. Det jobbar vi mycket med nu… vi har rutiner och folk på plats, så det är upp till bevis nu. Som på vilket företag som helst, säger hon.

Hur kommer det arbetet med Mattias konkret att se ut?

– Förhoppningsvis är det ordning och reda i lådan när Mattias kommer, så han kan ägna sig åt verksamheten utifrån konstens perspektiv. Men han kommer också behöva jobba med arbetsmiljön, för det gäller hela teatern. Men vi har basstruktur och rutiner för att få det att fungera.

Mattias Andersson föddes 1969 i Göteborg och är utbildad skådespelare. Han har en lång karriär som dramatiker och regissör bakom sig, är flerfaldigt prisbelönad och har även sedan tidigare regisserat flera uppsättningar på Dramaten. Mattias Andersson tillträder som ny teaterchef på nationalscenen den 1 mars 2020.