Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Med ”Henerator” kan du surfa könsneutralt

Nu kan den som vill surfa könsneutralt få hjälp av ”Henerator”, en plugin som ersätter ”hon” och ”han” på nätet mot ”hen”.

Debatten om ”hen” kan knappast ha undgått någon vid det här laget. Frågan om det könsneutrala har delat in befolkningen i två läger; de som vill att ”hen” ska bli en del av det svenska språket och de som är starka motståndare till ordet.

Som ett instick i debatten har nu Henerator.se lanserats, en sajt som ersätter ”hon” och ”han” mot ”hen” på svenska hemsidor. Bakom idén står Marcus Sjögren och Philip Westman, två kommunikatörer som själva ställer sig utanför debatten.

– Vi har ingen speciell bakgrund inom genus eller feminism, utan såg som utomstående en möjlighet att göra ett inspel i debatten. Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving, säger Marcus Sjögren till DN.se.

Hur kom ni på idén?

– Det var väl när ens twitterflöde blev ganska fullt av folk som hyllade och skämtade om ”hen”. Vi såg att det fanns två läger i Sverige och tyckte att det var en intressant grej att göra.

Hur gick det till när ni skapade ”Henerator”?

– Vi letade runt bland vänner och kompisars kompisar och kom i kontakt med en trevlig kille i Torsby som ville hjälpa till. Det gick fort, bara två kvällar från idé till det att hemsidan var uppe.

Vilka reaktioner har ni mött efter lanseringen?

– Till en början var det bara vänner och bekanta som såg sajten och redan då var det blandade reaktioner. Dels har vi märkt att det finns det de som förespråkar ”hen” som gillar sajten. Sedan finns det de som gillar ordet, men inte sajten. Sedan finns det de som inte gillar ordet men som gillar ”Henerator” och tycker att det är en kul grej. Och så finns det de som varken gillar ordet eller sajten. Så det finns många fötter att stå på.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.