Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-26 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/med-konstens-kraft-ska-de-utvinna-nytt-liv-ur-gruvan/

Kultur

Med konstens kraft ska de utvinna nytt liv ur gruvan

Bild 1 av 5 Elva unga konstnärer köpt en gruvruin för att bygga ett nytt konstcenter på landet.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 5 I Ställdalen, närmaste orten från Ställbergs gruva, röstade 36 procent av invånarna på Sverigedemokraterna i senaste valet. Den lilla kommunen Ljusnarsberg tog tidigare i år hand om 800 asylsökande.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 5 Moa Vahlstedt vid Ställdalens i dag nedlagda skola, där hon gick i lågstadiet.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 4 av 5 Ahmed Abuzaid, sjukgymnast och flykting från Gaza, bor i Kopparberg och började engagera sig i Ställbergs konstcenter för fyra månader sedan. Inför lördagskvällens syrisk-palestinska middagsbuffé låter han Carl-Oscar Sjögren smaka av maten.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 5 av 5 Under dramat ”Presskonferensen” offentliggörs köpet av gruvruinen. Från vänster: Carl-Oscar Sjögren, Jonas Gren, Karin Linderoth, Alexandra Wingate, Eric Sjögren, Peter Widell, Sara Parkman och Veine Bartos.
Foto: Lars Lindqvist

Ställberg i Bergslagen ligger i den landsbygdskommun som enligt en beräkning först kommer att utraderas i Sverige. Här har elva unga konstnärer köpt en gruvruin för att bygga ett nytt konstcenter på landet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in