Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Medarbetare på Aftonbladet tar timeout efter anklagelser

Other: Magnus Hallgren

Svenska medieprofiler anklagas för sexövergrepp i och med uppropet #MeToo. På onsdagskvällen kom beskedet att en medarbetare på Aftonbladet som anklagats för  övergrepp tar timeout under utredningen. På sociala medier kommer nu fler vittnesmål om olika kända män.

– Det är kanske hundra personer som hört av sig till mig. De berättar om sexuella trakasserier och våldtäkter, säger instagramprofilen Tora Rydelius, som publicerar anonyma vittnesmål från utsatta kvinnor.

Efter avslöjandet i USA om filmproducenten Harvey Weinstein skapades uppropet #MeToo på sociala medier. Kvinnor över hela världen vittnar om hur de utsatts för övergrepp och sexuella trakasserier. I Sverige har anklagelser bland annat riktats mot flera kända män på olika medieföretag.

På måndagen skrev en kvinnlig medieprofil ett inlägg på instagram där hon riktade anklagelser mot en medarbetare på tidningen Aftonbladet. Enligt kvinnan drogades och våldtogs hon av mannen för elva år sedan. Händelsen utreddes av polisen 2012 men utredningen lades ned i brist på bevis.

Advokat Elisabeth Massi Fritz bekräftar för DN att kvinnan har hört av sig till henne.

– Jag bedömer hennes uppgifter som både trovärdiga och detaljerade. Hon gjorde dessutom en polisanmälan för flera år sedan. Förundersökning inleddes och lades ned. Brott kunde ej styrkas och ärligt talat är jag lite förvånad över det beslutet med tanke på att det verkar finnas en viss stödbevisning. Jag kommer granska hennes fall.

Elisabeth Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz. Foto: Peter Knutson

Massi Fritz säger att det är flera andra personer som har hört av sig till henne i och med #metoo-uppropet. Hon kan inte berätta hur många personer det rör sig om i dagsläget, men enligt uppgift till DN har ett flertal personer riktat anklagelser mot Aftonbladet-medarbetaren.

Bland annat har ytterligare en kvinna i sociala medier berättat att hon har utsatts för ett våldtäktsförsök av mannen. Två andra kvinnor säger att han har gjort närmanden mot dem, när de själva var 14 respektive 16 år.

- Även om du utsattes för flera år sedan kan det innebära att brottet du har utsatts för inte har preskriberats. Det kan finnas möjligheter till en upprättelse även rent juridiskt. Många offer känner inte till att en sexuell handling faktiskt med dagens lagstiftning kan vara en våldtäkt, säger Elisabeth Massi Fritz.

På onsdagskvällen skrev chefredaktören Sofia Olsson Olsén att medarbetaren tar timeout så länge tidningens egna utredning pågår. Tidningen har anlitat en extern och oberoende utredare som är expert på sexualbrott.

”Till de kvinnor som fört fram anklagelser mot vår medarbetare vill jag säga: Tro inte att vi misstror er. Vi har hört vad ni sagt och vi kommer att göra vårt yttersta för att få fram sanningen”, skriver chefredaktören.

"Vi måste så långt det går försöka utreda vad som påstås ha hänt – och så balansakten med det självklara: Aftonbladet har nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp. Den som inte skriver under på det kan inte jobba på Aftonbladet", skriver Sofia Olsson Olsén i en kolumn.

En av dem som hamnat i händelsernas centrum under det pågående uppropet i Sverige är Instagramprofilen Tora Rydelius. På sitt konto på Instagram publicerar hon flera anonyma vittnesmål från kvinnor som säger att de har utsatts för övergrepp utförda av kända män.

– Det är kanske hundra personer som hört av sig till mig. De berättar om sexuella trakasserier och våldtäkter. Flera av dem berättar om samma personer, säger hon.

Många av dem som hör av sig till henne är rädda för att bli misstrodda eftersom de pekar ut offentliga personer med makt, säger Tora Rydelius.

– Det känns som en självklarhet att publicera, det visar svart på vitt hur vanligt det här är. Det finns en stor frustration att man känner att man måste lägga ut det på internet för att en domstol inte skyddar en.

Hon hoppas att publiceringarna ska leda till att fler män förstår hur stort problemet är, och att de själva tar ansvar för att förhindra och förebygga sexuella övergrepp.

Aftonbladet utreder nu uppgifterna mot medarbetaren, uppger chefredaktören Sofia Olsson Olsén för DN.

“Vi har startat en utredning inom ramen för personalärende”, skriver hon i ett sms.

I övrigt vill hon inte kommentera uppgifterna eller hur tidningen agerar.

“Hur vi hanterar personalärenden är inget jag kommunicerar externt.”

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har fått många frågor om hur tidningen arbetar med uppgifterna om svenska medieprofiler.

– Flera av de uppgifter som fått spridning i sociala medier de senaste dagarna har ett stort allmänintresse, om de är sanna. Det vi ägnat oss åt sedan anklagelserna blev kända är att självständigt och med hjälp av så många förstahandskällor som möjligt försöka bedöma trovärdigheten i uppgifterna. Det är helt nödvändigt för oss, vi kan inte utan vidare publicera rykten eller anklagelser som framförs i sociala medier, oavsett vilka makthavare det handlar om. Ribban för namngivning ligger högt när det saknas en rättslig prövning eller när vi själva inte kunnat säkerställa vad som har inträffat, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

– Vi fortsätter att göra ett omfattande journalistiskt arbete kring detta och fattar löpande publiceringsbeslut beroende på vilka uppgifter vi får fram och lyckas verifiera.

Läs mer: Många anklagelser om sexövergrepp – men vad får man egentligen säga om andra?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.