Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/medieforskare-negativ-rapportering-om-metoo-dodade-debatten-i-danmark/

Kultur

Medieforskare: Negativ rapportering om metoo dödade debatten i Danmark

I Sverige tog metoo plats på nyhetssidor och fick politiker att uttala sig. Det var sällsynt i Danmark, visar en studie från Nordicom vid Göteborgs universitet. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Det finns stora skillnader i svensk och dansk mediebevakning i samband med metoo, visar en studie från Nordicom vid Göteborgs universitet. Undersökningen visar också att manliga journalister och debattörer var särskilt kritiska mot metoo-rörelsen i Danmark.

När metoo svepte över världen, blev skillnaderna mellan svenska och danska medier extra tydlig. Det menar medieforskaren Tina Askanius.

– Metoo svepte som en våg över många länder samtidigt, men den landade väldigt olika. Man säger att Danmark var landet dit metoovågen åkte för att dö, säger Tina Askanius, som tillsammans med forskaren Jannie Møller Hartley har granskat hundratals artiklar från de båda länderna. 

Sverige användes som ett skräckexempel, en feministisk diktatur där allt gått för långt

När svenska medier lyfte metoo på nyhetsplats, blev ämnet i större utsträckning omskrivet på kultur- och debattsidor i Danmark, enligt studien. Svenska politiker uttalade sig ofta, medan danska politiker i stort sett var frånvarande i mediedebatten, påpekar Tina Askanius. 

– Det blev mer av en åsiktsfråga i Danmark. Den explicit negativa bevakningen var större och kom också tidigare, vilket dödade debatten. En annan skillnad är att den negativa debatten i Danmark mest bedrevs av manliga debattörer, men i Sverige tog män själva initiativ till en debatt om mäns ansvar.

Medieforskarna Tina Askanius och Jannie Møller Hartley har studerat fyra tidningar i Danmark och fyra i Sverige för att jämföra bevakningen av metoo. Foto: Maria Kyriakidou

Enligt undersökningen beskrev danska medier metoo som en ”häxjakt” och en ”olaglig folkdomstol”, medan svenska medier oftare omnämnde metoo som ”en revolution” och ”en folkrörelse”.

– Hela frågan om mäns rättsäkerhet präglade den danska debatten väldigt mycket. Man sa att sociala medier var en informell folkdomstol och ifrågasatte att ämnet lyftes i medier. Den åsikten fick mycket utrymme.

– Sedan är det intressant att den danska bevakningen fokuserade mycket på Sverige.  Sverige användes som ett skräckexempel, en feministisk diktatur där allt gått för långt. I Sverige fanns det däremot väldigt få artiklar om Danmark.

Skillnaderna förklarar forskarna delvis med att jämställdhet inte setts som ett politiskt problem i Danmark sedan 1990-talet. I Sverige, å andra sidan, har jämställdhet aldrig försvunnit ur samhällsdebatten. 

– I Sverige landade metoo i ett redan befintligt samtal, men i Danmark landade den i en ganska infekterad och polariserad debatt om kön och jämställdhet, där startpunkten är huruvida ojämlikhet ens är en politisk fråga som kräver politiskt engagemang och politiska svar. Om man inte ser det som ett problem finns ingen grogrund, så vi hade helt olika utgångspunkter, konstaterar Tina Askanius.