Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Medieforskaren: ”SVT har ett näst intill omöjligt uppdrag”

Slutdebatten på SVT med partiledarna Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD), Jimmie Åkesson (SD).
Slutdebatten på SVT med partiledarna Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD), Jimmie Åkesson (SD). Foto: Roger Turesson

SVT:s programdirektör Jan Helin säger att SVT kommer att ändra sitt arbetssätt efter ett avståndstagande som fick stark kritik. 

Maria Norbäck är forskare vid Göteborgs Universitet och frågar sig om det verkligen kommer att hjälpa. 

– De får ju absolut inte ta ställning till något, samtidigt som de ska ta ställning för demokrati och alla människors lika värde. Det är ett näst intill omöjligt uppdrag, säger hon. 

VAL 2018

Under SVT:s sista partiledardebatt tog SVT avstånd från ett uttalande gjort av SD:s partiledare Jimmie Åkesson. 

Avståndstagandet väckte starka reaktioner både från Åkessons parti men också från en rad erfarna publicister samt samhällsdebattörer. 

SVT:s programdirektör Jan Helin skrev en debattartikel som publicerades på DN Kultur.

”Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten”[...] Vi bör i stället säkra vår förpliktelse inför demokratiparagrafen genom ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalanden dyker upp”, skriver han bland annat. 

Det specificeras inte närmare hur SVT ska arbeta, men medieforskaren Maria Norbäck tror att det skulle kunna handla om att exempelvis en programledare aktivt går in under ett program och ifrågasätter ett uttalande som skulle kunna vara problematiskt. 

– Jag kan förstå att SVT är på tårna, de har ju blivit fällda vid ett antal tillfällen, när de inte tagit avstånd från olika uttalanden. Den här gången handlade det om en debatt i direktsändning. Hade det inte varit direktsändning hade de ju kunnat backa bandet och ta ett steg tillbaka. Kanske skulle SVT inte ha tagit avstånd utan nöjt sig med att andra debattörer ifrågasätter. Men det kan man ju inte veta förrän efteråt, de kanske ändå hade blivit fällda i granskningsnämnden, säger Maria Norbäck. 

– Det är lite som att vad de än gör så får de kritik. 

Maria Norbäck.
Maria Norbäck. Foto: Hillevi Nagel

Efter avståndstagandet gick Sverigedemokraterna ut och krävde en ursäkt samt meddelade att de tänkte bojkotta SVT fram till efter valet. Trots det säger Maria Norbäck att det inte är Jimmie Åkesson som har haft bollen i den här debatten. 

– Nej, det är ju en rad andra aktörer som har kritiserat deras ställningstagande, så det är mycket större än så. SVT har ju tagit åt sig kritiken på så sätt att de fattar att de har ett pedagogiskt problem. De har insett att folk har svårt att förstå vad de håller på med och nu vill de vara tydligare, säger Maria Norbäck. 

Till en början meddelade SVT att de stod fast vid sitt ställningstagande. Bara några dagar senare visade det sig att den chef som fattat beslutet att ta avstånd från Åkessons uttalande, hade gillat SD-kritiska bilder på sociala medier. Då fick hon lämna sin position. Och en knapp vecka efter debatten skriver Jan Helin att SVT ska ändra sitt arbetssätt. 

SVT har vacklat kring sitt beslut, vad tycker du att det tyder på?  

– De är ju väldigt, jag vill inte säga nervösa, utan istället att de har ett näst intill omöjligt uppdrag. Det här med att de absolut inte får ta ställning för någonting, samtidigt som de trots allt måste ta ställning för demokrati och alla människors lika värde. Och så har de alla ögon på sig genom att vara public service och offentligt finansierade, svängrummet för SVT är mycket snävare än för andra medier. Jag tycker nog att de är nervösa av en anledning, säger Maria Norbäck.  

Hon är tveksam inför att Jan Helins förändrade arbetssätt är lösningen. 

– Det arbetssättet skulle kanske kunna fungera bättre i nyhetssändningar, men i debatter? Problemen kvarstår ju och handlar om en väldigt fin balansgång mellan opartiskhet och demokratiparagrafen, det här löser inga problem, säger medieforskaren.

Läs mer: Jan Helin: SVT ska sluta med kritiserade markeringar 

Läs mer: SVT tar avstånd från Jimmie Åkessons uttalande

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.