Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/medier-i-20-lan-far-dela-pa-120-miljoner-till-lokal-journalistik/

Kultur

Medier i 20 län får dela på 120 miljoner till lokal journalistik

Foto: Helena Landstedt/TT

Medier i 181 kommuner har beviljats stöd för lokal journalistik från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) 2020, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Syftet med stödet är att förstärka mediebevakningen i områden som saknar eller har svag journalistisk bevakning.

Av de 231 ansökningar som kommit in till myndigheten beviljades 192 ansökningar stöd på de totalt 120 miljoner kronor som MPRT tilldelar för lokal journalistik under 2020. Mer specifikt ska stödet för lokal journalistik gå till insatser ”för att starta, bibehålla eller utöka journalistisk bevakning av svagt bevakade områden”.

Siffran 120 miljoner är betydligt högre än de drygt 30 miljoner som myndigheten delade ut under 2019, och är ett resultat av att regeringen den 3 april beslutade om ett ökat stöd till medier som ett resultat av den pågående coronapandemin. 

– I april fick vi besked om att man skulle ge 200 miljoner i krisstöd, varav 50 skulle användas till lokal journalistik. Så vi har kunnat lägga till ytterligare 50 miljoner utöver det vi annars hade tänkt dela ut, säger Georg Lagerberg, enhetschef på MPRT.

Totalt är det cirka 90 tidningar och webbsidor som får dela på stödet för 181 kommuner i 20 av Sveriges 21 län. Det är inte bara fler medier som får ta del av stödet i år, utan stödet till varje tidning är också större, upp till två miljoner. För 2019 kunde stödet enbart uppgå till maximalt en miljon kronor. 

Det finns flera anledningar till att de fyrtio ansökningar som blivit nekade nekats stöd, enligt Georg Lagerberg. 

– I flera fall handlar det om att det rör sig om områden som vi bedömer redan är bevakade. I andra fall rör det sig om medier som uppfyller kraven men där vi behövt göra en prioritering och i vissa fall rör det sig till exempel om medier som är nystartade eller som inte har tillräckligt mycket eget material.

Ämnen i artikeln

Mediepolitik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt