Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/medierapporteringen-om-kobe-bryants-dod-vacker-kritik/

Kultur

Medierapporteringen om Kobe Bryants död väcker kritik

Den omkomne basketstjärnan Kobe Bryant hyllas med blommor, ljus och hyllningar utanför hans hemmaarena Staples Center i Los Angeles.
Den omkomne basketstjärnan Kobe Bryant hyllas med blommor, ljus och hyllningar utanför hans hemmaarena Staples Center i Los Angeles. Foto: Robyn Beck

Amerikanska webbsajten TMZ, känd för sin skandalartade kändisrapportering, kritiseras hårt för att ha rapporterat om Kobe Bryants bortgång innan hans familj var underrättad. 

Time Warner-ägda TMZ har utöver slipprigt kändisskvaller funnit en ny nisch, att till varje pris vara först med att ”rapportera om dödsfall till varje pris”, skriver nyhetsbyrån AFP. TMZ var också först med nyheten att Kobe Bryant var en av nio personer, däribland hans 13-åriga dotter, som dött i en helikopterolycka i söndags, den 26 januari. Uppgifterna spreds snabbt vidare av utländska nyhetsredaktioner, också svenska.

Reaktionerna var omedelbara. 

Alex Villanueva vid Los Angeles County Sheriff's Department kommenterade TMZ:s publicering som ”extremt respektlös och fullkomligt olämpligt”.

TMZ har tidigare kritiserats för hur sajten hanterade nyheten om Michael Jacksons bortgång liksom Whitney Houstons och Prince. Vidare var websajten först med att skriva om att Mel Gibson åkt fast för rattfylleri respektive att Rihanna blivit misshandlad av sin pojkvän. Enligt AFP är de återkommande nyheterna av detta slag resultatet av att TMZ byggt upp ett stort nätverk av välavlönade rapportörer, i synnerhet i Los Angeles.  

– När det gäller stora underhållningsnyheter, som Kobes bortgång, dominerar TMZ Los Angeles, konstaterar nöjesjournalisten och producent Simon Thompson för nyhetsbyrån.

– De har folk överallt. De har ett mycket starkt nätverk av människor på platser där de måste vara för att få ganska korrekt information ganska snabbt.

Los Angeles Times och NBC News fanns bland de medier som inväntade besked från myndigheterna innan de rapporterade om basketikonens frånfälle. Nyhetskanalen ABC meddelade samtidigt sina tittare felaktigt att Kobes fyra barn omkommit i olyckan. Den felaktiga uppgiften att Kobe Bryants tidigare lagkamrat Rick Fox varit ombord i samma helikopter spreds samtidigt i sociala medier. 

Läs mer: Basketstjärnan Kobe Bryant död i helikopterkrasch