Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Medierna står vid kanten av ett stup”

Alice Bah Kuhnke är orolig över utvecklingen i medielandskapet.
Alice Bah Kuhnke är orolig över utvecklingen i medielandskapet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ser allvarligt på situationen för de svenska medierna, som hon menar står vid ruinens brant.

Gårdagens avslöjande i DN om att Mittmedia överväger att göra om alla sina morgontidningar till gratistidningar och avveckla 1 500 tjänster i koncernen under 2017 har fått starka reaktioner.

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister säger till DN att hon är oroad över situationen i det svenska medielandskapet och för vilka konsekvenser krisen kan få på det demokratiska samhället i stort.

– Det har skett en oerhört dramatisk utveckling när det gäller mediernas förutsättningar, och den är till och med mer dramatisk än vi kunde förutsätta när vi tillsatte medieutredningen.

Hur har regeringen hanterat utvecklingen?

Vi har prioriterat frågan sedan dag ett. Dels genom att arbeta fram en ny presstödsproposition, dels genom att tillsätta medieutredningen och försöka skapa de bästa förutsättningarna som går utifrån de befintliga regelverken. De nya förslagen behövs mer än någonsin och vi behöver en progressiv mediepolitik.

Vad innebär en nedläggning av lokalredaktioner för samhället?

Det betyder inte enbart något för enskilda journalister eller för medier i stort. Det betyder något oerhört för den svenska demokratin. Det är redan så att vi under de senaste åren sett hur allt fler journalister tvingas lämna yrket, och allt fler lokala medier och kulturbilagor läggs ner. Det är en utveckling på ett starkt sluttande plan, och vi måste hantera detta för att säkra vårt demokratiska styrelseskick.

Hur hanterar ni frågan i dag?

– Vi hanterar den genom att vara modiga nog att utmana det befintliga presstödssystemet, där pengarna inte kommit medierna till godo. Den diskussionen tog vi i Sveriges riksdag och fick igenom och arbetade fram det utvecklingsstöd som finns i dag. Nästa steg blir att ta emot medieutredningen från Anette Novak och hantera de förslag som tas upp där. Vi hanterar detta genom att föra en diskussion med svenska medier och med allmänheten om vår demokrati. Och inte minst ta diskussionen i Sveriges riksdag där jag hoppas att många av Sveriges partier förstår allvaret och kan lägga fram en tydlig politik för den svenska pressen och för mångfalden.

Händer det här tillräckligt snabbt?

– Det här händer as we speak, och det har pågått sedan jag tillträdde. Men vi hade behövt den här politiken långt tidigare.

Känner du dig orolig över situationen?

– Jag sov inte alls bra i natt, så mycket kan jag säga. Det här är oerhört oroväckande. Men det var som sagt inte nytt för mig att medierna i stort, och lokalmedia specifikt, står vid kanten av ett stup och det kommer att få konsekvenser för hela det demokratiska samtalet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.