Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mel-gibsons-nya-film-rothchild-anklagas-for-antisemitism/

Kultur

Mel Gibsons nya film ”Rothchild” anklagas för antisemitism

Foto: Vianney Le Caer/AP

Flera personer ur det judiska samfundet riktar kritik mot Mel Gibsons medverkan i nya mörka komedin ”Rothchild”. Anledningen är skådespelarens tidigare antisemitiska kommentarer.

Rätta artikel

På Cannesfestivalen cirkulerar den nya filmen ”Rothchild”, en mörk komedi om en arvstvist där Gibson spelar en vresig patriark vid namn Whitelaw Rothchild. Namnet Rothchild är snarlikt det på den judiska dynastin och bankfamiljen Rothschild som ofta är målet för antisemitiska konspirationsteorier och teman.

Gibson har tidigare gjort sig känd för sina infamösa uttalanden om judar, som att de bär skuld för alla krig i världen; ett uttalande han sedan bad om ursäkt för. Han har även fångats på band när han fäller rasistiska kommentarer. 

Läs även: Mel Gibson ber judar om ursäkt 

Tidningen New Yorkers tongivande film- och tv-kritiker Emily Nussbaum skriver att det är ”uppriktigt upprörande att han är med i filmen. Jag förstår det verkligen inte.”

https://twitter.com/emilynussbaum/status/1128040298607726600

På Twitter kallar rabbin Danya Ruttenberg nyheterna om Gibsons nya film för ”skrämmande”. Och skådespelaren och manusförfattaren Seth Rogen kommenterar nyheten att Gibson ska spela jultomten i en kommande film med en ordvits där han liknar Gibson vid en förintelseförnekare.

https://twitter.com/Sethrogen/status/1126341083405869056