Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/melissa-horn-jag-kanner-mig-mer-cool-den-har-gangen/

Kultur

Melissa Horn: ”Jag känner mig mer cool den här gången”

Melissa Horn Foto: Lars Lindqvist

Melissa Horn är tillbaka med nya, melankoliska låtar. Självutlämnande som förr, men säkrare på sin sak. Inför nya skivan har hon rent av låtit sig övertalas att skaffa ett Instagramkonto.

”Du förstår mig alltid. Alltid hur jag tänker.” 

Det är ett fan som skriver i gästboken på Melissa Horns hemsida.

Hon har kallats för en terapeut i musikformat och hennes texter är kända för att träffa rakt in i hjärtat. Kanske på sin egen generation mer än andras, eftersom låtarna ofta har speglat hennes ålder. Den första våndan över att behöva såra någon genom att göra slut (”Vår sista dans”, 2008). Oron över att inte räcka till och ständigt tro att andra är bättre (”Lät du henne komma närmre”, 2009). Och så nu, tio år senare, om ensamheten när många omkring en skaffar barn och gifter sig (”Sång från ett kalas”, 2019).

– Jag skriver om väldigt allmängiltiga saker. Det finns ingenting som inte någon annan har upplevt, säger Melissa Horn och rynkar på ögonbrynen när hon motvilligt tvingas fundera över vad det är som berör hennes publik.

Att skryta kommer inte naturligt för Melissa Horn. Trots att hennes första skivor sålde platina, att fansen älskar henne och att konserterna säljer slut, är det som att polletten inte riktigt vill falla ner.

– Nej men fy fan! Jag klarar inte av att sitta här och hylla mig själv, jag kan inte göra det, säger hon och ser uppriktig ut. 

Melissa Horn Foto: Lars Lindqvist

Mycket har hänt inom musikindustrin sedan hon slog igenom för elva år sedan, och den som vill att musiken ska stå i centrum har något av en uppförsbacke. Att utmärka sig på sociala medier och att dela med sig av sitt privatliv i en konstant dialog med sina fans, är för många artister en del av jobbet. 

Men Melissa Horn vill inte låta sig ryckas med. På hennes hemsida står det att hon gör något av en ”tyst succé”, förmodligen till skivbolagets stora förtret. De har övertalat henne att skaffa ett Instagramkonto, men det var inte utan att det föregicks av en intensiv diskussion. Hon funderar mycket över framtiden och villkoren för dagens musiker, hur lång tid det kommer gå att fortsätta som hon gör. 

– När jag började behövdes inte Facebook eller Spotify för att sälja biljetter till en konsert. Nu vet jag inte, det känns som att jag är ute på hal is och försöker hitta in igen, säger hon och stryker undan håret som blåst till i vinden. 

Jag har alltid varit sjukligt intresserad av relationer

Vi ses på en uteservering intill Stureparken i Stockholm, ett stenkast från den studio där Melissa Horn nyligen avslutat inspelningen av det nya albumet ”Konstgjord andning”. Trots höstvindarna vill hon sitta ute, hon har promenerat hit och är varm. 

– Jag blev så svettig när jag gick hit. Men säg till om det blir jobbigt så flyttar vi in. Jag har en halsduk också som du kan få låna, säger hon och håller upp en blå. 

Det är inte sista gången hon ska fråga, men hon säger att hon försöker göra sig av med det kvinnliga draget att måna om att alla ska ha det bra hela tiden. Melissa Horn skrattar ofta, tvärtemot vad många säkert tror om en person som skriver så melankoliska låtar. Just imagen som dyster depptjej har provocerat en del kritiker genom åren, som tycker att texterna är onödigt ledsamma. 

– Alla har ju så olika sätt att hantera sig själva på. Jag har alltid varit sjukligt intresserad av relationer på olika sätt, av andras och mitt eget känsloliv. Allvar har liksom inte skrämt mig. Den som blir tyngd av det ska förstås inte lyssna, men jag vill skriva musik om det jag själv tycker är intressant och har aldrig varit sugen på att skriva hitlåtar eller förställa mig för att pleasa en större massa.

Melissa Horn Foto: Lars Lindqvist

Eftersom hennes texter är självutlämnande, har hon inför varje skiva varit rädd för vad människor i hennes närhet ska tycka, om någon kommer missuppfatta det hon skrivit eller bli sårad av att hon lämnar ut något för personligt. Den här gången har hon försökt lämna de tankarna bakom sig. 

– Jag känner mig liksom mer cool den här gången, jag har försökt tänka att jag är fri och att jag måste göra min grej. Det är ju aldrig syftet att såra någon, men ibland måste man få gräva lite. 

Skivan ”Konstgjord andning” beskriver Melissa Horn som ännu en skiva om relationer, det är enligt henne själv alltid utgångspunkten i låtskrivandet. På den nya skivan finns låtar om relationer som är på upphällningen, men också om att vara hopplöst förtjust i någon.

Melissa Horn Foto: Lars Lindqvist

Skulle du säga att skivan är gladare?

(Stort skratt. )

– Glad skulle jag väl inte kalla den, men gladare? Kanske. Jag skulle säga att den är råare, utan att bli deppigt rå.

– Tidigare har jag försökt dra i sorgerna och svärtan så att det nästan tippar över. Och även om den här skivan rör liknande ämnen så är den mycket mindre ältande, lite mer krass och framåtblickande. 

I låten ”Jag vill ha dig hela tiden” skriver hon: ”jag hade mått för bra, jag hade inte kunnat skriva”.

– Haha, ja, jag ville flirta lite med myten om att man måste må dåligt för att skriva bra låtar.

Och ja, visst låter det som att så ofta är fallet. Jag frågar om hon någonsin känner att hon hamnat i ett fack, att hon bara kan skriva melankoliska låtar för att det är just det hennes fans förväntar sig och tycker om. 

– Visst, jag hade gärna varit någon annan för en stund, säger hon och skrattar igen, innan hon fortsätter:

– Jag försöker att konsekvent och kompromisslöst skriva om det jag tycker är intressant och sant. Det har varit min trygghet och mitt enda sätt att försöka bygga förtroende med dem som lyssnar. 

Hon ser fram emot att ställa sig i studion igen, men först väntar en stor nordisk turné med nästan 50 spelningar. Med tanke på att låtarna utgår från självupplevda erfarenheter, är det kanske rimligt att låtskrivandet får ta sin tid. 

– Jag måste kunna hitta en ”take” på samma tema, det är ju det som är utmaningen. Och då måste man hinna leva lite emellan, så man har något att skriva.