Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Melodifestivalen deltävling 4 i Gävle – så bra är låtarna

Molly Sandén.
Molly Sandén. Foto: Jessica Gow/TT

DN:s Johanna Paulsson sätter betyg på låtarna i årets fjärde deltävling i Melodifestivalen.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Eclipse ”Runaways”

Telefonrösta: 099-902 01 eller 099-202 01.

Smsa: 01 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Erik Mårtensson.

Bakgrund: Melodifestivaldebuterande hårdrocksband som bildades 1999. Består av Erik Mårtensson (sång/gitarr), Magnus Henriksson (gitarr), Magnus Ulfstedt (bas) och Philip Crusner (trummor). Har gett ut fem album; senaste skivan ”Armageddonize” kom i fjol.

Melodiös schlagermetal
Få genrer är lika folkligt förankrade som hårdrocken även om fästet kanske inte är lika starkt i den generation som tagit kontrollen över röstningsappen. Fredagsmysrebellerna Eclipse lirar hur som helst melodiös Melodifestivalmetal för alla som saknar ett livs levande gitarrsolo eller en halvstrypt katt, beroende på hur man ser det. ”Runaways” gör knappast att man sätter tacotillbehören i halsen medan man drömmer sig bort till Sweden rock. Men det är bra drag i den eskapistiska refrängen som sätter sig jäkligt snabbt. Betyg: 3.

Johanna tippar: Andra chansen.

Låten bit för bit

65 % refrängstark hårdrock

15 % attityd

8 % Rammsteineffekter

7 % saftblandare

5 % gitarrsolo

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Dolly Style ”Rollercoaster”

Telefonrösta: 099-902 02 eller 099-202 02.

Smsa: 02 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström, Alexandra Salomonsson.

Bakgrund: Dolly Style består av tjejerna Molly, Holly och Polly som säger sig komma från Dollyville. Två av medlemmarna har bytts ut sedan trion fick sitt genombrott i Melodifestivalen förra året. Med låten ”Hello hi” tog de sig då vidare till Andra chansen.

Musikalisk sockerchock
Dagisfavoriterna Dolly Style är musikens svar på My little pony. Medlemsbytena kan vara ett trauma för de unga fansen (tackar min kollega Fredrik Strage för klargörande krönikor i ämnet, finns på dn.se/kultur). Men nya årskullar kommer ständigt in i den rosa perioden och trion tillgodoser behovet av en musikalisk sockerchock mellan tuggummipop och plastig eurodance. Komplett med självlysande skor och konfettismäll i pastell. ”Rollercoaster” känns samtidigt lamare än ”Hello hi”. Tänk snarare barnkalasversionen av Timoteijs folkmusikton på speed. Betyg: 1.

Johanna tippar: sexa.

Låten bit för bit

48 % musikalisk sockerchock

32 % dagishit

10 % My little pony-faktor

6 % molnscenografi

4 % neonstavar

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Martin Stenmarck ”Du tar mig tillbaks”

Telefonrösta: 099-902 03 eller 099-202 03.

Smsa: 03 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: David Stenmarck.

Bakgrund: Sångare och musikalartist som vann Melodifestivalen 2005 med låten ”Las Vegas”. Gjorde comeback i tävlingen 2014 med ”När änglarna går hem” som slogs ut i Andra chansen.

Kuriosa: Var under en kort period 1992 vokalist i pudelrockbandet Sha-Boom.

Idyllisk smörballad
Eftersom året är 2016 och inte 2005 eller ens 2014 så är det nog inte bara änglarna som går hem – tomhänta. Brorsans ballad ”Du tar mig tillbaks” vill vara ”When a man loves a woman”-vacker med stråkarrangemang och hela smörpaletten, men det låter bara segt, såsigt och intetsägande. Tänk vinnarlåten ”Las Vegas”. Ta bort de fräna fingerknäppen, shownumret och sänk tempot. Kvar står en ensam snubbe och tjatar om att vi ska ta honom tillbaka, men Martin Stenmarck är varken Percy Sledge eller Michael Bolton och får rimligen nobben. Betyg: 1.

Johanna tippar: sjua.

Låten bit för bit

40 % smörig ballad

30 % gäspfaktor

20 % idylliska videoprojektioner

5 % ”When a man loves a woman”

5 % stukad svärmorsdröm

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Linda Bengtzing ”Killer girl”

Telefonrösta: 099-902 04 eller 099-202 04.

Smsa: 04 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Mathias Kallenberger, Andreas Berlin, Linda Bengtzing, Dag Öhrlund.

Bakgrund: Debuterade i Melodifestivalen 2005 med låten ”Alla flickor”. Har sedan dess tävlat fem gånger, senast 2014 med ”Ta mig” – hennes första bidrag som inte gick till final.

Kuriosa: Medverkade år 2000 i TV4-programmet ”Sikta mot stjärnorna” som Lene i Aqua.

Smiskande schlagerdänga
Texten blev en snackis redan utifrån förhandsklippet som lades ut efter att en snutt av Molly Sandéns låt hade läckt. På 30 sekunder hann Linda Bengtzing både be om att bli smiskad (samtyckesmässigt korrekt formulerat) och kräva ett badkar fyllt med champagne. ”Killer girl” vet precis var det electrovräkigt uppgraderade schlagerskåpet ska stå. Problemet är bara att publiken hellre köper dj-podiet ”Avicii” och väggdekoren ”Wiktoria”. Nej, det e inte fel på dej, Bengtzing, men tiden tycks ha sprungit ifrån schlagergenren. Betyg: 2.

Johanna tippar: femma.

Låten bit för bit

47 % elektrovräkig schlagerdänga

29 % självhäftande refräng

12 % kvasikinky text

9 % sovrumsfeminism

3 % hen-ordet

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Frans ”If I were sorry”

Telefonrösta: 099-902 05 eller 099-202 05.

Smsa: 05 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson-Wall.

Bakgrund: Frans Jeppsson-Wall slog igenom redan som 7-åring med gruppen Elias; deras reggaegungande Zlatanhyllning ”Who’s da man” blev en sommarhit i samband med fotbolls-VM 2006. Sjöng även EM-låten ”Fotbollsfest” 2008 och debuterar nu i Melodifestivalen.

Modern upptempoballad
Steget från barnstjärna till tonårsidol är inte lätt – den här grabben väcker till och med moderskänslorna hos undertecknad (och det är en bedrift). Att ”sorry” rimmas med ”storry” är rätt irriterande och texten minst sagt tjatig. Men Frans skönt vaggande upptempoballad har definitivt något i skärningspunkten mellan Jason Mraz och Justin Bieber: pådrivande puls, fingerknäpp och sågande stråkrytm. Lyckas han bara hitta självförtroendet och leverera när det gäller skulle han kunna skrälla åtminstone till Andra chansen. Betyg: 3.

Johanna tippar: Andra chansen.

Låten bit för bit

40 % pådrivande puls

20 % tjatig upprepning

15 % ”I’m yours”

15 % skrällrisk

10 % Justin Bieber-substitut

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Panetoz ”Håll om mig hårt”

Telefonrösta: 099-902 06 eller 099-202 06.

Smsa: 06 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie, Nebeyu Baheru.

Bakgrund: Bildades 1997 i Jordbro. 2005 startade gruppen den ideella föreningen Vägen ut med syftet att skapa en musikstudio för förortskidsen. Fick sitt stora genombrott 2012 med ”Dansa pausa” och medverkade i Melodifestivalen 2014 med låten ”Efter solsken”.

Flygande folkfest
Efter solsken kommer inte regn, utan ännu en världsmedborgarmässig gladchock med skönt gung och Manu Chao-hetsig refräng. Hiphopsoundet varvas med ett oerhört smittande och effektivt sväng. För att ytterligare höja energinivån och folkfestfaktorn joggas det inte bara på stället, utan också en rejäl runda mellan scenen och podiet nere på parkett. Superhjältar och skyskrapor avlöser varandra på led-skärmarna i fonden. Panetoz själva gör en otippad luftfärd och borde utan tvekan kunna dansa – förlåt, flyga – vidare till final. Betyg: 3.

Johanna tippar: final.

Låten bit för bit

38 % dansa

30 % folkfestfaktor

22 % superhjältereferenser

9 % Stålmannenstart

1 % pausa

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Molly Sandén ”Youniverse”

Telefonrösta: 099-902 07 eller 099-202 07.

Smsa: 07 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis.

Bakgrund: Kom trea i Junior ESC 2006. Melodifestivaldebuterade 2009 med ”Så vill stjärnorna” och deltog även 2012 med ”Why am I crying”. Har gett ut två album och startat eget skivbolag.

Kuriosa: Gör den svenska rösten till Rapunzel i Disneyfilmen ”Trassel”.

Överskattad finalfavorit
Tanken om vi-känsla och inre skönhet är fin, men metaforen ”We’re stars wrapped up in skin” låter faktiskt smått grotesk. Favorittippade Molly Sandén har både Björk- och Loreen-konstnärliga ambitioner, men jag tröttnar snabbt på att höra henne oooa om sitt ”Youniverse”. Den elektroniska produktionen är lyxig, men låten håller inte musikaliskt. Sandéns överskattade bidrag är helt beroende av den visuella inramningens stödhjul. Veckans skörd är samtidigt svag och startnummer sju i fjärde deltävlingen bäddar för framgång. Betyg: 2.

Johanna tippar: final.

Låten bit för bit

58 % modern elektronisk pop

20 % snygg produktion

16 % stroboskopljus

5 % budskap

1 % vi-känsla

Johanna Paulsson

Så här röstar du

Så funkar det: I den första röstnings-omgången åker två bidrag ut och fem går vidare till nästa omgång. Räkneverken nollställs inte, utan tittarna fortsätter att rösta i andra omgången där två bidrag går till final, två till Andra chansen och ett bidrag åker ut.

Så röstar du: Man kan rösta via telefon eller sms. Det finns ett billigare nummer och ett dyrare, där en del av summan går till Radiohjälpen. Även den omdiskuterade appen är tillbaka. Med hjälp av den kan man i år ”hjärtrösta” gratis upp till fem gånger på varje bidrag under hela tävlingen.

Melodifestivalen 2016 - deltävling 4 direktsänds från Gavlerinken arena i Gävle i SVT1 i kväll, lördag 27 februari, kl 20.00–21.30.

Nästa lördag hålls Andra chansen i Halmstad. Därefter väntar finalen på Friends arena i Solna (12/3). Vinnaren tävlar i Euro-vision song contest i Stockholm i maj.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.