Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/melodifestivalen-sa-bra-ar-latarna-i-tredje-deltavlingen/

Kultur

Melodifestivalen: Så bra är låtarna i tredje deltävlingen

Foto: Janne Danielsson/SVT

DN:s Kajsa Haidl bedömer och betygsätter låtarna i den tredje deltävlingen i Luleå. 

Mariette
Mariette Foto: Janne Danielsson/SVT

1. Mariette – ”Shout it out”

Låtskrivare: Mariette Hansson, Thomas G:son, Alex Shield och Cassandra Ströberg

Bakgrund: Mariette Hansson, 37, har släppt musik under namnet Mary Jet och varit förband åt Roxette. 2015 gjorde hon det årets Pridelåt ”My revolution”. Har tävlat i Melodifestivalen tre gånger tidigare och tagit sig till final varje gång, som bäst trea med ”Don't stop believing” 2015. Årets scenshow är skapad av Julius Haze som även gjorde Dotters show.

Artisten om låten: ”En personlig, ösig låt med både mystik och energi om att våga uttrycka sina känslor.”

Telefonrösta: 099-90801 eller 099-20801

Så tycker Kajsa: Är ”avskalat” nya kodordet för ”sparkrav”? I så fall är det smärtsamt tydligt i just Mariettes fall. Det smärtar eftersom Mariette, som är lika självklar på scen som vanligt, inte ens får chans att sminka över denna lätt generiska radiodänga med ett utflippat scennummer (i stil med fjolårens sci-fi-pyramider och gummibandsdans). Enda utfyllnad nu är en gitarr som hon behövt släpa med sig hemifrån (som nog ska symbolisera något om frigörelse). Är det tacken? Nej Mariette, nu går du raka vägen upp till skivbolagschefen och kräver mer pengar till nästa gång. Annars drar jag personligen i gång en kickstarterkampanj.

Betyg: 2

Låten bit för bit:

5 % Den önskade effekten: livekänsla

80 % Den oönskade effekten: tomhet

15 % Skuggspel

Kajsa tippar: Andra chansen

Albin Johnsén
Albin Johnsén Foto: Janne Danielsson/SVT

2. Albin Johnsén – ”Livet börjar nu”

Låtskrivare: Albin Johnsén, Gino Yonan och Robin Stjernberg

Bakgrund: Albin Johnsén, 30, slog igenom 2014 med hitten ”Din soldat” som gästades av Kristin Amparo. Har tävlat i Melodifestivalen två gånger – som låtskrivare 2015 och året efter i duo med Mattias Andréasson och bidraget ”Rik” som gick till Andra chansen. Gjorde damfotbollslandslagets EM-låt 2017. Har tagit ett kliv från rappen och börjat sjunga på senaste albumet ”Kärnobyl”.

Artisten om låten: ”Den handlar om att det kan ljusna hur mörkt det än är.”

Telefonrösta: 099-90802 eller 099-20802

Så tycker Kajsa: Vilken resa detta nummer har gjort! Rekvisitaförrådet runt på 24 timmar. Efter torsdagens katastrofala rep skrev jag: ”Det kommer väl att ändras? Det hålls väl krismöten? De högt ställda konstnärliga ambitionerna kan väl omöjligen ha handlat om att faktiskt vilja göra Spöket Laban i experimentell dans på slottet Gomorronsol? Eller matcha låtens budskap med ett kroppsspråk lika levande som Bockstensmannens?” 

På fredagens genrep verkade Albin Johnsén ha vaknat ur sitt töcken. Borta är fågelburarna. Borta är de antika pjäserna och falla-baklänges-övningen från flygeln. Ja, nästan allt. Nu framträder plötsligt låten. Den är inget särskilt. 

Betyg: 2

Låten bit för bit:

78 % Svensk popkille som vill låta som Norlie & KKV som vill låta som Daniel Adams Rey

12 % Rester av lakan från tidigare scenografi

10 % Förvirring

Kajsa tippar: Sexa

Drängarna
Drängarna Foto: Janne Danielsson/SVT

3. Drängarna – ”Piga & dräng”

Låtskrivare: Anders Wigelius, Jimmy Jansson och Robert Norberg

Bakgrund: Slog igenom 1995 med partyhitten ”Vill du bli min fru”. Har släppt nio album och gör fortfarande 60–70 spelningar per år. Nuvarande bandmedlemmar är Magnus Olsson, Robert Åhlin, Olav Fossheim och Anders Wigelius. Nu gör gruppen sin debut i tävlingen.

Artisten om låten: ”Här är en låt till båd’ dräng och piga! Den får er att sjunga, bocka och niga, framför er tv – tänk er en äng, där alla är piga – alla är dräng!”

Telefonrösta: 099-90803 eller 099-20803

Så tycker Kajsa: Jag skulle kunna offra min musiksmak för att, för en kort stund, få byta kropp med den unga husdansare som en dag gick till jobbet och fick höra briefen: ”Tänk breakdance möter Hårgadansen med tonartshöjning och du måste se road ut.” Djävulen är här förklädd i schlagerglittrande hängslen och mysse, beväpnad med mungiga. Eller är det i Starke Mange (rockmannen i mohawk) han döljer sig, som skjuter i väg helt otroligt rutinerade leenden i varenda kamera? Jag vet inte längre. Rent visuellt är Drängarna 2020 mer Sweden rock än ploj-Rednex (även om scenlamporna liknar en höstack). Börjar jag bli avtrubbad, eller är detta faktiskt fullt överkomligt?

Betyg: 3

Låten bit för bit:

33 % Mindre eurotrance än -95, tråkigt nog

34 % Mer samtycke i pöket än -95, glädjande nog

33 % En stark vinnarlåt, sjukt nog

Kajsa tippar: Final

Amanda Aasa
Amanda Aasa Foto: Janne Danielsson /SVT

4. Amanda Aasa – ”Late”

Låtskrivare: Alex Shield, Amanda Aasa, Erik Grahn och Siri Jansson

Bakgrund: Utbildade låtskrivaren och producenten Amanda Aasa, 23, föddes i Umeå och bor numera i Halmstad. Efter en kort medverkan i Idol 2014 fick hon skivkontrakt och gav ut singeln ”Wrong chemistry”. Vann en plats i Melodifestivalen genom sin medverkan i talangtävlingen P4 Nästa i fjol. Har varit förband till bland andra Miss Li och Den svenska björnstammen. 

Artisten om låten: ”Låten är min klockrena debut, som beskriver ett förhållande i limbo.”

Telefonrösta: 099-90804 eller 099-20804

Så tycker Kajsa: Det här är inte så dumt? Låtskrivardebutanterna har lyckats pricka in känslan av komprimerad chattkonversation i dm vilket gör att man inte stör sig riktigt lika mycket på det krystade titelordet. De snygga grafiska inramningarna i rutan ihop med refrängens softa discovibbar gör att man har lite mer överseende med id-kapningen av Veronica Maggio. Och genom att dyka ner i den välbeprövade genren telefonlåtar (från ABBA till Drake) är Aasa åtminstone snäppet mer innovativ än många av sina konkurrenter. Hon hade också kunnat göra en låt om att ”våga vara sig själv”.

Betyg: 2

Låten bit för bit: 

3 % Coolt

49 % Svalt

20 % Flickigt

28 % Irriterande tralligt

Kajsa tippar: Sjua

Anis Don Demina
Anis Don Demina Foto: Janne Danielsson /SVT

5. Anis Don Demina – ”Vem e som oss”

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Anis Don Demina, Johanna Elkesdotter Wrethov och Robin Svensk

Bakgrund: Anis Don Demina, 26, är dj, musiker och Youtubeprofil med drygt 450.000 prenumeranter. 2018 spelade han saxofon och shufflade i Samir & Viktors låt. I fjol tävlade han med ”Mina bränder” ihop med Zeana. Nu tar han steget fullt ut och gör solodebut i tävlingen. I 2019 års ”Lejonkungen” gör han rösten till en av hyenorna.

Artisten om låten: ”Den peppar dig till att våga satsa på det du tror på och vara dig själv till 100 procent.”

Telefonrösta: 099-90805 eller 099-20805

Så tycker Kajsa: Ah, jag gillar ambitionerna! Youtubeprofilen har gnuggat sina geniknölar och hittat på den ultimata lösningen för att nå både barn och deras farföräldrar: Det fiktiva magasinet Shurda mag som till formen påminner om en papperstidning med absurda mängder text och löpsedelsrubriker – men i själva verket är ett interaktivt hopkok av interna shout outs till de dedikerade följarna (och Jan Malmsjö). Är denna flört med gammelmedia inte tillräcklig hoppas jag åtminstone att han lyckas värva några i de äldre åldersgrupperna på ren charm, med sin hyperaktiva rap och klistriga shu-shu-refräng.

Betyg: 3

Låten bit för bit:

13 % ”Shu-shu”

9 % ”Shurda”

78 % Övrig textmassa

Kajsa tippar: Femma

Faith Kakembo
Faith Kakembo Foto: Janne Danielsson/SVT

6. Faith Kakembo – ”Crying rivers”

Låtskrivare: Jörgen Elofsson, Liz Rodrigues

Bakgrund: Faith Kakembo, 34, är uppvuxen i Jönköping och har sjungit i kyrkokörer i hela sitt vuxna liv. I fjol gick hon till final i talangtävlingen P4 Nästa med låten ”Through fire and rain”. Har pluggat i USA och jobbar heltid som narkossköterska. Nu debuterar hon som artist i tävlingen med en låt skriven av Jörgen Elofsson och Liz Rodrigues som skrivit åt bland andra Céline Dion och Britney Spears.

Artisten om låten: ”Kärleksfull, sorglig och fin med tre ord.”

Telefonrösta: 099-90806 eller 099-20806

Så tycker Kajsa: Det var en gång en plikttrogen narkossköterska som, trots sitt namn, inte vågade tro på sin musikaliska gåva utan nöjde sig med att tjäna de svaga på Ryhovs länssjukhus. En dag fick hon ett samtal som ledde till kompromissen: en vecka tjänstledigt. Hon packade väskan, begav sig till Skutviken och Coop arena, greppade mikrofonen och när de första kristallklara tonerna porlade ur hennes inre gick ett sus genom publiken, ja till och med hårstråna på backdroppen krökte sig av välbehag. Och när den bombastiska Céline Dion-stegringen i slutet exploderade fanns väl inte längre några tvivel på hur denna saga skulle sluta? *stirrar demonstrativt på svenska folket*

Betyg: 4

Låten bit för bit: 

7 % Tidlös popballad

39 % En bra röst är en bra röst

41 % Bakgrundshistoria

10% Mjuka och böljande rörelser

3 % Äkta tårar i hennes ögon (alternativt starka lampor)

Kajsa tippar: Andra chansen

Mohombi
Mohombi Foto: Janne Danielsson /SVT

7. Mohombi – ”Winners”

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Mohombi Moupondo och Palle Hammarlund

Bakgrund: Mohombi Nzasi Moupondo, 33, var tidigare med i gruppen Group Avalon som tävlade 2005. Har haft en framgångsrik solokarriär med hitten ”Bumpy ride” och vann 2016 en amerikansk Grammy för sin medverkan på Pitbulls album ”Dale”. Blev ifjol ett namn i Sverige genom Melodifestivalsbidraget ”Hello” som slutade på en femteplats i finalen. 

Artisten om låten: ”Budskapet är att ensamhet är det värsta som som finns och att man i rätt sällskap blir lyckligare, starkare och friskare.”

Telefonrösta: 099-90807 eller 099-20807

Så tycker Kajsa: Mohombis återkomst är en vinst av den enkla anledning att låten faktiskt inte innehåller en enda enerverande textrad. Och ingen bräkighet! Enbart för detta är Mohombi förtjänt av att gå vidare (säger något om veckans startfält). Resten är bara trevliga bonusar, så som: Att bakgrundens stjärntecken matchar scenkläderna. Den futuristiska ljusskålen han är placerad i. Färgskalan som skiftar i mörkblått, vitt och mustigt orange. Den vemodiga melodin och hur det blir snudd på Swedish House Maffigt i refrängens ”Save the wooorld” (trots lägre bpm). Som sagt, bara bonusar.

Betyg: 3

Låten bit för bit:

65 % Dramatisk arenapop

35 % Dyr scenshow

Kajsa tippar: Final

Läs mer:

Carola kritisk till Melodifestivalens Hall of fame

Kajsa Haidl: Startfältet hade behövt en Thorsten Flinck