Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Björkman: App-strul påverkade inte resultatet

Flera DN-läsare hann inte ladda hem Melodifestival-appen när programmet startade. Det kan ha missgynnat Molly Petterson Hammar som var först ut. Men festvialgeneralen Christer Björkman avfärdar detta.

I år är första året som Melodifestivalen kör med appen som ger fem gratis-röstningar samtidigt som traditionella telefon- och sms-röster kostar. Den stora lanseringen skedde i början av lördagskvällens första deltävling men flera läsare vittnade i DN:s chatt om att de inte hann ladda ner appen innan första numret.

Det kan ha missgynnat Molly Pettersson Hammar som var först ut.

– Jag tror att det kan ha påverkat mycket, säger DN:s festivalreporter Hanna Fahl.

Men Melodifestivalens exekutiva producent, Christer Björkman, tror inte att konkurrensen blev orättvis på grund av appen och håller inte med om att tittarna hade ont om tid att ladda ner den.

– Nej, det stämmer inte riktigt. Redan i onsdags gick vi ut i flera medier och berättade om appen och dessutom var det tio minuter från att den presenterades i programmet till första numret drog i gång, säger han.

Dessutom förklarar han att tävlingsledningen har analyserat trafiken från de olika röstningsfunktionerna och denna visar inte att fördelningen av rösterna avviker på ett onormalt sett emellan dessa.

– Det är genomgående så att den högsta röstningen skedde på vinnarna, oavsett vilken kanal rösten lades genom, säger Christer Björkman.

DN:s reporter Kristoffer Örstadius kunde även visa att musiktävlingens server var överbelastad vid flera tillfällen under kvällen och att risken därmed är stor att flera röster aldrig registrerades.

– Det var hög belastning, absolut. Men att det skulle varit överbelastning är inget som jag har uppgifter om. I så fall har vi fått in en förfärlig massa röster ändå, säger Christer Björkman och tillägger att även om det skulle ha förekommit överbelastning är det i så fall något som varken gynnar eller missgynnar någon av artisterna gentemot varandra.

– Resultatet är rättvist, säger Christer Björkman.

Totalt ska över 170 000 personer ha laddat ner och använt appen under lördagskvällen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.